Fokoláre közösség

 

Az 1960-as évek elején érkezett hazánkba a Fokoláre Mozgalom, melynek szívében a férfi és a női fokolárok állanak, ezek tagjai szüzek és házasok egyaránt. Ma már 18 ága van a mozgalomnak, ebben 5 szélesebb körű tevékenységet folytat.
Ezek az: Új Család Mozgalom, mely a családok egységéért, az Új Emberiség, a társadalom megújulásáért, az Új Plébánia Mozgalom, pedig a plébániák megújulásáért, a Gyerekek az Egységéért, illetve a Fiatalok az Egyesült világért mozgalmak pedig a fiatalok között állítja kiindulópontnak az evangéliumi tanácsokat. 

A lelkiség a belső tagjain túl széles körben elterjedt, és sok közösség, plébánia, pap merít belőle. Így érkezett el Monorra is 2001 augusztusában, új plébánosunk, Csáki Tibor atya által. Aki maga is a fokoláre lelkiség papi ágához tartozik. Ebben a papi közösségben tapasztalta meg, hogy a plébániai pasztorációt nagyban tudja segíteni ez a lelkiség. 

Az életige volt az első eszköz, amellyel a fokoláre lelkiség elérkezett az emberekhez, a plébánián. Az életige, havonta megjelenő szentírási magyarázat, amely a keresztény életet mélyíti el a mindennapokban. 

A fokoláre lelkiség új plébánia mozgalmához többen csatlakoztak, amely keretében különböző plébániák magcsoportjaival találkoztak és iskolázódtak. A fiatalok közül többen részt vettek Máriapolikon, és a “gyermek az egységért” nevű nyári táboron. Azóta havi rendszerességgel találkoznak, hogy megbeszéljék az életigés tapasztalataikat.