Katekumen csoport

Kik a katekumenek? 
A katekumen szó hitjelöltet jelent. Az  első századokban csak felnőtteket kereszteltek, és csak akkor, ha életükkel, tetteikkel kifejezték, hogy megismerték Jézust, hisznek benne. A közösséghez szeretnének tartozni. A hittanulás időszakában keresztények segítették őket felkészülésükben, ami néhány évig tartott. 

Napjainkban azok a felnőttek, akik szeretnének a szentségek vételére felkészülni (keresztség, elsőáldozás, bérmálás), a krisztusi úton elindulni, illetve járultak régebben szentségekhez, de szeretnének elmélyülni a krisztusi életben, illetve hitük elmélyítésében szeretnének segítséget kérni. 


Ki jelentkezhet?

Bárki, aki szeretne szeretné jobban megismerni Istent, elmélyíteni vele kapcsolatát, kérdéseire választ kapni, hitéletében fejlődni.


Mikor és hol lehet jelentkezni?

Minden év szeptemberben indul az új csoport, Tamás atya vezetésével, amikor lehetőség lesz bekapcsolódni. Persze jelentkezni előbb is lehet.   


Meddig tart a felkészülés?

Kéthetente hétfő esténként találkozunk a plébánián, tanulunk, beszélgetünk.  Általában két évig tart a felkészülés, kivéve az iskolai szüneteket. Általában ennyi idő alatt fejlődik annyit a hitünk, hogy megkeresztelkedjünk, elsőáldozáshoz járuljunk.
Nincs feleltetés, házi feladat vagy vizsga. 

Nem mindenkinek könnyű megtenni az első lépést, hogy jelentkezzen katekumen csoportba. Belülről nézve már egyszerű, csak el kell jönni kéthetente a plébániára. Néhány hét alatt egymást elfogadó, jó kis közösség válik az előtte idegen tagokból. Bátorítjuk, segítjük egymást Tamás atya vezetésével. 

Érdeklődni, jelentkezni lehet:   

Paszternák Tamás atyánál
Tel.: +36 29/ 412-223

 


Tanúságtételek:

Az időm nagy részét családommal és kollegáimmal töltöm. Sajnos köztük nincs kivel megbeszélhetném azt, hogy mit érzek Jézus iránt, azt, hogy hogyan élem meg a mindennapokban a Vele való kapcsolatomat. Emiatt nagyon sokáig saját magam sem ismertem fel, milyen fontos számomra ez a kötelék. Amikor Tamás atya elhívott a felnőtt Katekumen csoportba, egy olyan közösségbe csöppentem, ahol hozzám hasonló, a Jézussal való szorosabb kapcsolatot kereső, hitükben erősödni vágyó lelki társakra találtam. Tamás atya közreműködésével egymást segítve, alkalomról alkalomra újabb és újabb dimenzióját fedezhetjük fel Istennel való kapcsolatunknak.

 

*******


Életem során többször éreztem, hogy valami hiányzik. Emberi kapcsolataim minősége is megváltozott, és sajnos nem a jó irányba, a kölcsönös megbecsülés, az udvariasság és az alázat egyre kevésbé hatotta át ezeket. Hajszolttá vált életemben megkoptak az ünnepek is. Telefonomat markolva, élményeket hajszolva, néha elmagányosodva, kiszolgáltatva és valami fájó hiánnyal a lelkemben sokszor éreztem fáradtságot, ürességet. Bizony néha elgondolkodtam, hogy mi értelme van az én életemnek?

Kerestem azokat a dolgokat, amik építenek, erőt adnak. De mindig maradt bennem valami űr. Édesanyám pár éve élet halál között feküdt a kórházban. Egy hónapig minden nap imádkoztam érte. Én, aki sosem tanultam, a magam módján belekapaszkodtam az utolsó szalmaszálba. Jártam a kórházat és imádkoztam. Szép lassan gyógyulni kezdett. Nálam erősödött. Kezdtünk járni a vasárnapi misékre. Tamás atya hirdette az egyiken, hogy katekumen csoport indul, s jelentkeztem. Az atya és a csoporttársaim sok segítséget adtak útkeresésemben.
 
 
 
Szerkesztette:
May Andrea