Jézus Kistestvérei nőverek
Napközis tábor 2008
2007 passió
2012 farsang
Gombai zarándoklat 2013
Élő betlehem 2012
12 órás kosár 2013
Nagytemplom harangjai
Gombai zarándoklat 2013
2012 ősz Strázsahegy
Zenés diákmisék minden hónap első vasárnapján a monori nagytemplomban.


2018 A családok éve


 


Bővebben...

 

Turner Ferenc ALapítvány


Napi evangélium

 

Magyar  Kurír Katolikus hírportál

 

 

Tekintse meg miserendünket >> vagy jöjjön el programjainkra Programok megtekintése >>
« vissza a többi üzenethez
 Foucauld atyának szentelt kápolnában misézett a pápai nuncius
Dátum: 2013.05.13.  

Alberto Bottari de Castello a vasadi kápolnában mutatott be szentmisét május 12-én, vasárnap. A pápai követ Boldog Charles de Foucauld lelkiségének követői, a Jézus Kistestvérei szerzetesnővérek meghívására érkezett a kis faluba.

Ez a kicsiny, Monortól néhány kilométerre fekvő kápolna ad otthont minden hónap második vasárnapján a Jézus Kistestvérei Közösség lelki napjának, amely nyitott nem csak a szerzetesnővérek, hanem barátaik és mindazon érdeklődők számára is, akik szeretnék felfedezni Jézus názáreti egyszerűségét és rejtett jelenlétét a hétköznapokban. A kápolna 2007-ben épült, Jézus Szíve és a Szent Kereszt tiszteletére szentelték, a 2005-ben boldoggá avatott Charles de Foucauld oltalmába ajánlották. 2007-ben helyi művészek Károly testvért és az életére nagy hatással bíró személyeket ábrázoló seccót festettek a kápolna hátsó falára.
A kicsiny, fiatal vasadi közösség és a szerzetesnővérek nagy örömmel fogadták a pápai nunciust, helyettesét és titkárát. Agapéval készültek az ünnepi szentmisére, a kórust Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes, a közösség tagja vezette. Csáki Tibor plébános köszöntőjében elmondta, hogy ez a fiatal kápolna már a harmadik nagykövetet látja vendégül, járt már náluk az algériai és a francia nagykövet is. 

Alberto Bottari de Castello pápai nuncius homíliájában kis ékszerdobozhoz hasonlította a kápolnát: az Istennel való találkozás légköre hatja át, az ég felé viszi gondolatainkat. Urunk mennybemenetelének ünnepén hangsúlyozta: nagy öröm számunkra ez az ünnep, hiszen Krisztus beteljesítette küldetését, az Atya megdicsőíti, jobbjára ülteti és ő közbenjár értünk. Krisztus győzelme a mi győzelmünk is. Emlékeztette a híveket, hogy aznap reggel Ferenc pápa több mint nyolcszáz vértanút és két szerzetesnővért avatott szentté. Hittek Krisztusban, életüket áldozták érte. Bátorítanak, példát mutatnak arról, hogy lehetséges keresztényként élni a világban, egészen a végsőkig. 
Charles de Foucauld különleges tehetséget, sok ajándékot kapott a Teremtőtől. Amikor találkozott Krisztussal, mindent odaadott neki, a sivatagban tett tanúságot hitéről. A nuncius bátorította a helyi közösséget: számíthatnak Károly testvér közbenjárására, aki szeretetteljes tekintetével kíséri életüket, hiszen ez az egyetlen templom nem csak Magyarországon, hanem egész Európában, amelyet Foucauld atya tiszteletére szenteltek.
A szentmise végén a Jézus Kistesvérei nővérek köszönetet mondtak a látogatásért, és Alberto Bottari de Castello közbenjáró imádságát kérték, hangsúlyozva, hogy magát a nunciust is megfogta Foucauld atya radikális Krisztus-követése.

Szerkesztőségünk kérdésére a nuncius elmondta, hogy Charles de Foucauld gondolataival még diákkorában ismerkedett meg, szeminaristaként nagy hatással volt rá az alakja: a világ gyermeke volt, komoly karrier állt előtte, és egyszer csak elhagyott mindent, a sivatagba ment. Krisztus szerelmese lett, az egyetemes testvériség üzenetének hordozója, aki különleges, egyedülálló örökséget hagyott ránk. Sokszínű család alakult ki alakja körül, ő maga papként követi ezt a lelkiséget. Már régóta tudja, hogy ezt a kápolnát Károly testvérnek szentelték, és most örömmel jött ide szentmisét celebrálni a hívekkel. Hangsúlyozta, mennyire szép, bensőséges ez a templom, igazi imádságos légkör hatja át. Külön kiemelte a szentély fából faragott korpuszának szépségét. Az egész templombelső Charles de Foucauld szellemiségét tükrözi, a lényeget jeleníti meg. Ez az egyszerűség segít, hogy ne vesszünk el a részletekben, Krisztust helyezzük a középpontba. 

Alberto Bottari de Castello már majdnem két éve tartózkodik Magyarországon Megkérdeztük, hogy érzi magát nálunk. Elmondta, hogy most először teljesít küldetést európai országban. Volt már Latin-Amerikában, a Közel-Keleten, Afrikában, Észak-Amerikában, Japánban, most pedig hazaérkezett: keresztény gyökerű országba. Érdekes, hogyan hálózzák be országainkat a hitből fakadó kapcsolódások. Hiába olasz származású, mégis itt fedezte fel például Szent Gellért alakját, aki velencei szerzetes volt, Szent István szolgálatába állt. Minden népnek megvan a maga történelme, múltja, szenvedése. Szép dolog látni, Krisztus üzenete hogyan testesül meg különböző helyeken. Számára nagy öröm megismerni a népek kultúráját, mentalitását.

 

Fotók: Veroczki Barbara
Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

 All Copy Right 2018 - Monor Katolikus Plébánia

Monor Katolikus Plébánia

A weboldalt készítette: Bernula Ádám