2009.09.13. Az új liturgikus tér megáldása
A kápolna épülése 1986
2010 napközis tábor
2013. március 3.
Pásztorjáték 2012
Szentek zászlós bevonulás 2013
2012 nyitott templomok éjszakája
Pásztorjáték 2012
Pásztorjáték 2012
Zenés diákmisék minden hónap első vasárnapján a monori nagytemplomban.


2018 A családok éve


 


Bővebben...

 

Turner Ferenc ALapítvány


Napi evangélium

 

Magyar  Kurír Katolikus hírportál

 

 

Tekintse meg miserendünket >> vagy jöjjön el programjainkra Programok megtekintése >>
« vissza a többi üzenethez
 Monoron járt Böjte Csaba
Dátum: 2012.04.05.  

Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója március 26-án gyönyörű ajándékkal, lelkesítő evangéliumi szavaival lepte meg városunk érdeklődő közönségét. A katolikus plébánia meghívására érkezett. Az általa celebrált szentmisén és az azt követő előadáson körülbelül 450-en voltak jelen.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a monori katolikus templomban a szentmisén prédikációjában arról beszélt, milyen könnyen hivatkozunk arra, hogy kicsik vagyunk egy-egy feladathoz. Amikor Máriához eljött az angyal és hírül adta neki, hogy a megváltó anyja lesz, ő nem panaszkodott, hanem ki tudta mondani: „Legyen nekem a te igéd szerint”. Böjte Csaba arra buzdított mindenkit, hogy ne adja fel feladatait az első nehézségnél, hanem küzdjön meg értük. Elmesélte, hogy amikor az első gyermekét, a tíz év körüli roma kislányt magához vette, számára sem volt azonnal világos, hogy ez a feladata. Aznap a szentmise evangéliuma éppen arról szólt, hogy aki egyet a kicsinyek között befogad, az Istent fogadja be. Merte vállalni ezt a feladatot, és azóta újabb 2300 gyermek felett őrködik. Arra hívott minket is: vállaljuk a nehézségeket, a küzdelmeket, és közben vigyázzunk egymásra! Mindenkinek van feladata és a nagyböjt éppen erre buzdít: merjünk igent mondani feladatainkra.
    A Vigadóban tartott előadására megtelt a nagyterem, többen pedig az étteremben követhették a szavait, kivetítőn keresztül. Örömre hívott, a létezés felett érzett örömre, a világra, a kicsiny dolgokra való rácsodálkozásra. Olykor nem is tudjuk, milyen kincsünk van, mennyi mindent kaptunk, csak panaszkodunk. Mária is panaszkodhatott volna a hosszú út után, amikor meglátogatta Erzsébetet, ám ehelyett örvendezett.
    Tudjuk felfedezni a másikban a szépet – buzdította hallgatóságát. Elmesélte azt a történetet, amikor felvett egy stoppost, aki csúnya szavakkal kezdte szidni a feleségét. Ezt ő nem hagyta annyiban, elmondta neki, hogy ő katolikus pap, és ha utasa így beszél, ki kell szállnia, nem viszi tovább. Miután a férfi úgy döntött, nem akar a zuhogó esőben az út szélén ácsorogni, kihúzta belőle, milyen jó tulajdonságai vannak a feleségének. Kezdte azzal, hogy jó palacsintát tud sütni, majd a végén már szinte szentté avatták az asszonyt. Ezzel a példával illusztrálta, milyen kevéssé tudunk rácsodálkozni a másikban jelen lévő fényre. Pedig ha meglátjuk a szépet, és ha cselekvően élünk a világban, nem csak nyafogunk, akkor szebb lesz az életünk. A hokimeccsen is izgalmasabb a pályán lenni, mint a kispadon kommentálni az eseményeket. A sípályán lejönni is nagy kihívás, mégis elindulunk. Nem kell mindig a legkönnyebb megoldást keresni. Isten vezetését a GPS irányításához hasonlította: ha eltévedünk, nem szid meg, nem moralizál, hanem azt mondta: újratervezés. Merjünk mindig talpra állni, elindulni!
    Fontos, hogy tudjuk buzdítani, lelkesíteni a többieket. Jézus nem mond le a bűnösökről, hanem igyekszik talpra állítani őket. Az evangéliumban Zakeust is megszólítja, lehívja a fáról és nála vacsorázik: megszakítja érte az útját, szereteti őt. Zakeus, a vámos – ma azt mondanánk bankár – ezt követően a fele vagyonát a szegényeknek adja. Bánjunk mi is ilyen szeretettel egymással! Olyan ez, mint a göcsörtös akácfának a napfény és a meleg tavaszi eső: ezek hatására méz fakad belőle. Szeressük ki egymásból a jót! – kérte.
    Böjte Csaba a tőle megszokott humoros előadásmóddal festette hallgatói elé, mi másképp is szólhatott volna például a feltámadás utáni találkozáskor a korábban őt háromszor megtagadó Péterhez: „Előállhatott volna egy kakassal is, és megkérdezhette volna tőle: ismered ezt az állatot? Aztán ott maradhatott volna egyedül a fene nagy igazával”. De ő nem tesz szemrehányást, hanem szereti a tanítványokat. Az értékek hierarchiájának legbelső körében a szeretet áll, nem az igazság.
    Saul/Pál apostol példáját idézte fel: ideológiai alapon gyilkosságokat szervezett, vagyis ma terroristának neveznénk. Mégis ő volt az, aki később megírta a szeretet csodálatos himnuszát. Nagyon hosszú út vezetett Szent István vértanútól a szeretet himnuszáig! Szent Ferenc a maga korában rablókat fogadott be a kolostorába: nem az ítélkezés, hanem a szeretet parancsára cselekedett. A rablókból társai lettek. Mindannyian felnőhetünk a magunk szeretethimnuszához, ami bennünk van. Felidézte még a dévai polgármester példáját, aki hatalommal bíró, rettegett ember volt. Egyszer a gyerekekkel elmentek felköszönteni a névnapján, a gyerekek énekeltek, ő pedig elmondta neki, mennyivel egyszerűbb, ha ő befogadja ezeket az árvákat, mint ha az intézmények és a börtönök között hányódnak. Ha elmondta volna ennek a nagyhatalmú embernek, amit kezdetben gondolt róla, sosem alapíthatta volna meg a gyermekotthont. Így pedig ez a polgármester egy idő után Déva díszpolgárává avatta gyermekmentő tevékenységéért.
    Az előadás után a plébánia adománygyűjtést szervezett a Böjte Csaba által befogadott gyermekek számára: munkatársaival 65 otthonban 2300 gyermeket nevelnek. A gyűjtés eredményeképpen Csáki Tibor plébános 640 000 forintot adott át neki, miután megköszönte szavait, amelyekkel örömet és erőt adott sokaknak.
Thullner Zsuzsa
Forrás: régiólapok


All Copy Right 2018 - Monor Katolikus Plébánia

Monor Katolikus Plébánia

A weboldalt készítette: Bernula Ádám