2012 Kékestető
Pásztorjáték 2012
Napközis tábor 2008
Napközis tábor 2007
Szentek zászlós bevonulás 2013
2013 Farsang
számháború
2012 Kékestető
2013. június 2.
2013. június 2.
Zenés diákmisék minden hónap első vasárnapján a monori nagytemplomban.


2018 A családok éve


 


Bővebben...

 

Turner Ferenc ALapítvány


Napi evangélium

 

Magyar  Kurír Katolikus hírportál

 

 

Tekintse meg miserendünket >> vagy jöjjön el programjainkra Programok megtekintése >>
« vissza a többi üzenethez
 Monoron járt Böjte Csaba
Dátum: 2012.04.05.  

Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója március 26-án gyönyörű ajándékkal, lelkesítő evangéliumi szavaival lepte meg városunk érdeklődő közönségét. A katolikus plébánia meghívására érkezett. Az általa celebrált szentmisén és az azt követő előadáson körülbelül 450-en voltak jelen.

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a monori katolikus templomban a szentmisén prédikációjában arról beszélt, milyen könnyen hivatkozunk arra, hogy kicsik vagyunk egy-egy feladathoz. Amikor Máriához eljött az angyal és hírül adta neki, hogy a megváltó anyja lesz, ő nem panaszkodott, hanem ki tudta mondani: „Legyen nekem a te igéd szerint”. Böjte Csaba arra buzdított mindenkit, hogy ne adja fel feladatait az első nehézségnél, hanem küzdjön meg értük. Elmesélte, hogy amikor az első gyermekét, a tíz év körüli roma kislányt magához vette, számára sem volt azonnal világos, hogy ez a feladata. Aznap a szentmise evangéliuma éppen arról szólt, hogy aki egyet a kicsinyek között befogad, az Istent fogadja be. Merte vállalni ezt a feladatot, és azóta újabb 2300 gyermek felett őrködik. Arra hívott minket is: vállaljuk a nehézségeket, a küzdelmeket, és közben vigyázzunk egymásra! Mindenkinek van feladata és a nagyböjt éppen erre buzdít: merjünk igent mondani feladatainkra.
    A Vigadóban tartott előadására megtelt a nagyterem, többen pedig az étteremben követhették a szavait, kivetítőn keresztül. Örömre hívott, a létezés felett érzett örömre, a világra, a kicsiny dolgokra való rácsodálkozásra. Olykor nem is tudjuk, milyen kincsünk van, mennyi mindent kaptunk, csak panaszkodunk. Mária is panaszkodhatott volna a hosszú út után, amikor meglátogatta Erzsébetet, ám ehelyett örvendezett.
    Tudjuk felfedezni a másikban a szépet – buzdította hallgatóságát. Elmesélte azt a történetet, amikor felvett egy stoppost, aki csúnya szavakkal kezdte szidni a feleségét. Ezt ő nem hagyta annyiban, elmondta neki, hogy ő katolikus pap, és ha utasa így beszél, ki kell szállnia, nem viszi tovább. Miután a férfi úgy döntött, nem akar a zuhogó esőben az út szélén ácsorogni, kihúzta belőle, milyen jó tulajdonságai vannak a feleségének. Kezdte azzal, hogy jó palacsintát tud sütni, majd a végén már szinte szentté avatták az asszonyt. Ezzel a példával illusztrálta, milyen kevéssé tudunk rácsodálkozni a másikban jelen lévő fényre. Pedig ha meglátjuk a szépet, és ha cselekvően élünk a világban, nem csak nyafogunk, akkor szebb lesz az életünk. A hokimeccsen is izgalmasabb a pályán lenni, mint a kispadon kommentálni az eseményeket. A sípályán lejönni is nagy kihívás, mégis elindulunk. Nem kell mindig a legkönnyebb megoldást keresni. Isten vezetését a GPS irányításához hasonlította: ha eltévedünk, nem szid meg, nem moralizál, hanem azt mondta: újratervezés. Merjünk mindig talpra állni, elindulni!
    Fontos, hogy tudjuk buzdítani, lelkesíteni a többieket. Jézus nem mond le a bűnösökről, hanem igyekszik talpra állítani őket. Az evangéliumban Zakeust is megszólítja, lehívja a fáról és nála vacsorázik: megszakítja érte az útját, szereteti őt. Zakeus, a vámos – ma azt mondanánk bankár – ezt követően a fele vagyonát a szegényeknek adja. Bánjunk mi is ilyen szeretettel egymással! Olyan ez, mint a göcsörtös akácfának a napfény és a meleg tavaszi eső: ezek hatására méz fakad belőle. Szeressük ki egymásból a jót! – kérte.
    Böjte Csaba a tőle megszokott humoros előadásmóddal festette hallgatói elé, mi másképp is szólhatott volna például a feltámadás utáni találkozáskor a korábban őt háromszor megtagadó Péterhez: „Előállhatott volna egy kakassal is, és megkérdezhette volna tőle: ismered ezt az állatot? Aztán ott maradhatott volna egyedül a fene nagy igazával”. De ő nem tesz szemrehányást, hanem szereti a tanítványokat. Az értékek hierarchiájának legbelső körében a szeretet áll, nem az igazság.
    Saul/Pál apostol példáját idézte fel: ideológiai alapon gyilkosságokat szervezett, vagyis ma terroristának neveznénk. Mégis ő volt az, aki később megírta a szeretet csodálatos himnuszát. Nagyon hosszú út vezetett Szent István vértanútól a szeretet himnuszáig! Szent Ferenc a maga korában rablókat fogadott be a kolostorába: nem az ítélkezés, hanem a szeretet parancsára cselekedett. A rablókból társai lettek. Mindannyian felnőhetünk a magunk szeretethimnuszához, ami bennünk van. Felidézte még a dévai polgármester példáját, aki hatalommal bíró, rettegett ember volt. Egyszer a gyerekekkel elmentek felköszönteni a névnapján, a gyerekek énekeltek, ő pedig elmondta neki, mennyivel egyszerűbb, ha ő befogadja ezeket az árvákat, mint ha az intézmények és a börtönök között hányódnak. Ha elmondta volna ennek a nagyhatalmú embernek, amit kezdetben gondolt róla, sosem alapíthatta volna meg a gyermekotthont. Így pedig ez a polgármester egy idő után Déva díszpolgárává avatta gyermekmentő tevékenységéért.
    Az előadás után a plébánia adománygyűjtést szervezett a Böjte Csaba által befogadott gyermekek számára: munkatársaival 65 otthonban 2300 gyermeket nevelnek. A gyűjtés eredményeképpen Csáki Tibor plébános 640 000 forintot adott át neki, miután megköszönte szavait, amelyekkel örömet és erőt adott sokaknak.
Thullner Zsuzsa
Forrás: régiólapok


All Copy Right 2018 - Monor Katolikus Plébánia

Monor Katolikus Plébánia

A weboldalt készítette: Bernula Ádám