2012 farsang
2012 karácsony
2012 farsang
2007 passió
Nagytemplom harangjai
Pápai nuncius látogatása 2013.05.12.
2013 Farsang
2012 farsang
12 órás kosár 2013
Zenés diákmisék minden hónap első vasárnapján a monori nagytemplomban.


2018 A családok éve


 


Bővebben...

 

Turner Ferenc ALapítvány


Napi evangélium

 

Magyar  Kurír Katolikus hírportál

 

 

Tekintse meg miserendünket >> vagy jöjjön el programjainkra Programok megtekintése >>

Adó 1%


Támogassuk az adó 1%-val a Magyar Katolikus Egyházat
Turner Ferenc Alapítvány

Turner Ferenc Alapítvány

Kedves Testvérek!

A Turner Ferenc Alapítvány egyik fő célja a monori plébániai fiatalság testi-, lelki fejlődésének támogatása, hogy mindegyikükből felelősségteljes keresztény fiatal válhasson. Továbbá nagy hangsúlyt fektet a kallódó és nehéz sorsú fiatalok megsegítésére. Ezekhez anyagi hátteret igyekszik biztosítani, melyet adományokból és pályázatokból szerez. Az Alapítvány, Vadas Feri bácsi vezérletével, hathatósan tett e célok megvalósításáért! Úgy gondoljuk, hogy áldozatos munkáját úgy tudjuk a leginkább meghálálni, ha folytatjuk az általa megkezdett utat a fiatalok ügyében! 
Így hát a jó ügyért való munkálkodásunk folytatódik. Továbbra is nagyon nagy köszönettel és szívesen fogadjuk a felajánlásokat. Anyagi felajánlást a templom kijáratánál elhelyezett csekkeken lehet befizetni, vagy a következő számlaszámra küldhetnek 11742056-20053732

Az adó 1%-ok felajánlhatóságáról 2016 elején fogunk tájékoztatást adni.

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindazoknak a támogatását, akik anyagi (felajánlások, 1%, stb.), vagy bármilyen más módon támogatták az Alapítvány munkáját! Isten fizesse meg!

 Elérhetőségünk: turnerferencalapitvany@gmail.com

 Alapítványunk


Adó 1% felajánlása

Minden  évben dönthetünk a személyi jövedelem  2  x 1 százalékáról. Ezekből a támogatásokból, felajánlásokból tudjuk fenntartani és fejleszteni templomainkat, közösségi helyeinket. Kérjük továbbra is támogassa a Katolikus  Egyházat és a Turner Ferenc Alapítványunkat.  

 

A Magyar Katolikus Egyház technikai száma: 0011 
 
A Turner Ferenc alapítvány adószáma: 18705339-1-13 

Turner Ferenc Alapítvány

2004-ben alakult közhasznú társaság, mely a római katolikus egyházközség létesítményeiben és sportolásra alkalmas területein szervezi, anyagi lehetőségeivel finanszírozza fiatalok, családok kulturált szabadidős, sporttevékenységét. Ehhez az anyagi támogatást pályázatokkal, hívek adományainak felajánlásával és 2006 óta az SZJA 1%-nak fogadásával biztosítjuk.
A Turner Ferenc Alapítvány adószáma: 18705339-1-13

Tanítási időben kedden és pénteken délután jönnek össze a fiatalok, szabadidejüket játékkal, sportolással, beszélgetéssel töltik egymással, közösségben. Kirándulások, biciklitúrák színesítik a programokat. Nyáron egy hetes napközis tábor segít a sok szabadidő tartalmas eltöltésében. Érdekes előadások, filmvetítések is segítik a közösség formálását. Volt a fiataloknak egy több héten át tartó előadássorozat, melyeken foglalkozásokat mutattak be, így segítve őket a továbbtanulás irányában. Megismerkedhettek a virágkötészettel, a gyógyszerészettel, a mérnöki pályával, a szociális segítő munkával…

Néhány éve Monor Város Önkormányzatának pályázatai és 2011 óta az Európai Uniós pályázatok komoly segítséget adnak a nagyobb rendezvényekhez (,,Adventi gyertyaláng”  ,,Családok gyermeknapjai”)
A Turner Ferenc Alapítvány eredményes tevékenységéhez továbbra is számít a hívek segítésére, a rendezvényeken való részvételre és anyagi támogatásukra, személyi jövedelemadójuk 1% -ának felajánlására.
Köszönjük az eddigi tevékenységükben való részvételt és az anyagi támogatást.

Továbbra is nagyon nagy köszönettel és szívesen fogadjuk a felajánlásokat. Anyagi felajánlást a templom kijáratánál elhelyezett csekkeken lehet befizetni, vagy a következő számlaszámra küldhetnek 11742056-20053732

Az adó 1%-ok felajánlhatóságáról 2016 elején fogunk tájékoztatást adni.

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindazoknak a támogatását, akik anyagi (felajánlások, 1%, stb.), vagy bármilyen más módon támogatták az Alapítvány munkáját! Isten fizesse meg!

Elérhetőségünk: turnerferencalapitvany@gmail.com
Evangelizáció a felnőttek körében


Baba-mama közösség

"A családnak az a küldetése, hogy őrizze, kinyilvánítsa és közölje a szeretetet, amely eleven visszhangja és tükröződése annak a szeretetnek, mellyel Isten az emberi nemet szereti." Írta II. János Pál pápa a Familiaris Consortio apostoli buzdításában a keresztény család feladatairól. Egy kisbaba születése nagy-nagy öröm és áldás egy családban, de az anya gyakran magára marad a mindennapok problémáival, és gyakran érzi úgy, hogy egyedül van, pedig sokszor már az is segítséget, vigaszt jelent, ha az ember tudja, hogy másoknak is vannak hasonló nehézségeik.

Monoron a Baba-mama közösség 2002 nyarán alakult, azokkal a kismamákkal, akik keresztelni hozták gyermeküket. A csoport állandó tagjai azok, akik komolyan gondolják szülői kötelességüket, hogy gyermeküket keresztény tanítás szerint nevelik és ők maguk is, próbálnak növekedni a hitben. Kéthetente hétfőn 10-12 óráig tartják összejöveteleiket. Megosztják egymással aktuális problémáikat a gyermekneveléssel kapcsolatban, illetve a házasságban előforduló konfliktusok kezelésének tapasztalatait is. Közösen próbálnak a mai világban is nőnek, feleségnek, anyának maradni Jézus tanítása szerint. Sokszor élik meg azt, hogy a mai rohanó világban, milyen nehéz helyzetben vannak a családok. Hiszen a férjek szinte egésznap dolgoznak, és így a feleségekre hárulnak a család, és a gyermeknevelés terhei. A klub hetente gyógyír a mindennapi megpróbáltatásokra, és az ott kapott lelki táplálék nagyon sok erőt adnak. A megbeszélt olvasmányokból és az eszmecserékből rengeteg lelki muníciót, lehet szerezni, hogy legyen miből meríteni, ha az emberen erőt vesz a fáradtság, vagy a csüggedés.

Közösségük számára fontos, hogy ünnepeinket igazi mélységükben éljék meg, ezért a karácsony előtti időszakban adventi koszorút készítettek, és a régi hagyomány szerint elvégezték a "Szállást keres a Szent Család" imádságot.

Csoportjukhoz tartoznak, olyan kismamák is, akik jóakaratú, ugyanakkor vallásos meggyőződés nélküli anyukák. A velük való párbeszéd igazi kihívás számukra. A kölcsönös szeretetre építve meg kell találniuk a közös érdeklődési pontokat. Ugyanakkor számukra is próbáljuk a keresztény értékeket átadni.

Gondolkodtak már közösen a házas-élet tízparancsolatáról, az anyagi javak valódi értékéről, (mint pl.: hit, szeretet, megbecsülés, tisztelet), az egyházi év ünnepeiről és még sok egyéb léleképítő dologról. Az a legcsodálatosabb, hogy a klubban megbeszélt dolgok tovább élnek bennük és hazaviszik a családnak, gyermekeiknek, társuknak, így Isten folyamatosan és jelenlévően segíti mindennapjainkat.

Egy kismama tanúságtételéből: "Második gyermekem születése után kezdtem ebbe a csoportba járni. Nem elsősorban a keresztelő miatt, már korábban is kerestem a kapcsolatot, mert mindig fontosnak tartottam a közösséghez tartozást. Az elmúlt egy év alatt hihetetlen élmény volt nézni, ahogy gyermekeink cseperednek a szemünk előtt, a pici csecsemőként megismert babák önállóan kezdenek enni, inni, járni, beszélni. Fejlődésük figyelgetése és a kötetlen beszélgetés mellett volt módunk olyan "zenebölcsi" módjára játszani, énekelni, komoly tanácsokat hallgatni a szoptatásról, eszmét cserélni a hétköznapi gondjainkról és nem utolsó sorban elmélyíteni kapcsolatunkat Istennel. Ahogy gyermekeink kis szeme fokozatosan kinyílik a világra, úgy kapunk mi is egyre többet a felolvasott és együtt átgondolt életigékből, tanításokból." Minden alkalommal, olyasmivel térnek haza, amit nem tudnának a boltban megvásárolni.

Igazi kincseket kapnak az Úrtól és egymástól. Ezért fontos ez a kis közösség. Évente egy nyári szombat délutánon apás napot tartanak, ami további lehetőséget ad a tartalmas beszélgetésekre. Ebben a mai felbolydult világban csodálatos érzés, hogy akkor is érdeklődnek egymás iránt, ha valaki beteg, vagy valami miatt hiányzik a szerdai alkalmakról. Így igazán érzi az ember, hogy tartozik valahová, s a közös alkalmak lévén az apukák is részévé válnak ennek a kis közösségnek, ismerik egymást, s ha szükséges, segítsenek egymásnak. Így válik teljessé a klub feladata, hogy a családot segítse, építse, hisz mindannyiunknak ez a legfőbb bázisa, háttere. "Csak aki szeretete által kilép az Én köréből a Te felé, az találja meg a lét titkához vezető ajtót." /Gabriel Marcel/


Tapasztalat a baba-mama körröl:


Minden hétfőn összegyűlt a baba-mama kör! A baba-mama közösség több éve működik. Ebben az évben sokat segítettem a vezetésében, az új anyukák és gyermekek befogadásában. Nagyon sok témáról beszélgettünk a gyermek - neveléssel kapcsolatban, tapasztalatokat osztottunk meg egymással. Témáink közt szerepelt az anyaság megélése a hitünk szerint, gyermekeink szeretetnyelvének megismerése, a keresztelésre való felkészülés. Isten jelenléte tapasztalható volt a találkozások alatt, a Szűzanyához imádkoztunk. Szonja és Marci anyukája azt mondta, hogy amióta ide járnak, Marci sokkal felszabadultabb, szeret a gyerekekkel játszani. Sok tapasztalatot szerzett az anyukáktól. Szereti, hogy a különböző témákat együtt beszéljük át. Szilvia, Bernadett anyukája egy éve jár ide, sajnálja, hogy nem jöttek még előbb: “nagyon jól éreztük magunkat, hasznos beszélgetések, tapasztalat - csere, kikapcsolódás, hitről való elmélkedések, tanácsok fűzték össze találkozóinkat a szűk két óra alatt.”Éva, Tamás anyukája így ír: „nagyon jól éreztem magam a hétfőnkénti baba-mama találkozásokon. Alapvetően nehezen illeszkedek be új társaságba, de ide nagyon könnyen ment. Amikor először mondta Tibor atya, hogy ide kell járni a keresztelő előtt, egyfajta kényszernek éreztem, de ez nagyon gyorsan megváltozott és az óta is örömmel jövünk ide. Anita elérte, hogy újra mindennap olvassam az evangéliumot és imádkozzak.” 


Bibliaolvasó csoport

2008-ban indult útjára az a felnőtt csoport a plébánián, amely a Bibliaszeminárium néven hetente-kéthetente találkozik. Az összejövetel elején, közös énekléssel készülnek a tanításra. Egy-egy Szentírási könyv feldolgozása, az otthoni Bibliaolvasással, az előadással és a kiscsoportos megbeszéléssel valósul meg. A 2008. évi programot a Lelkipásztori levélből idézem: "A Szentírás a gondviselő Isten felbecsülhetetlen értékű ajándéka számunkra. A Biblia Éve nagyszerű alkalom volt, hogy rácsodálkozzunk erre egyházközségünkben is."

Februárban közösen kezdték el olvasni az Újszövetséget. Előbb Szent Pál leveleivel, majd a katolikus levelekkel ismerkedtek meg. Ősztől olvasták a négy evangéliumot, Az Apostolok cselekedeteit, és végül adventben a Jelenések könyvével zárták a sort.

Június hónapban az Egyházmegyei Vándor Biblia volt az egyházközségben. Mind négy templomukban sajátos módon szólt hozzájuk. A nagytemplomban Máté, a kistemplomban Márk, Monorierdőn Lukács, és Vasadon János evangéliumát olvasták végig egyfolytában. Olyan volt az a két-három óra, mint egy igazi szentségimádás.

Ebben a szellemben rendeztek Biblia kiállítást október hónapban. Sok régi különleges kiadású, különböző nyelvű bibliát láthattunk, bibliai növények, térképek és tablók között.

A Biblia évének záró eseménye volt az adventi lelki nap, ahol Bartha Angéla szociális testvér a Bibliáról, mint a Lélek Kardjáról tartott csodálatos tanítást. A csoport rendszeresen találkozik azóta is hétfőnként. Tavaly az Ószövetség könyveit tanulmányoztuk. Ebben az évben a Hitvallással foglalkozunk.


Házas csoport

"Nem jó, hogy az ember egyedül van, alkotok hozzá illő társat" (Ter 2,18.) Isten az embert férfinak és nőnek teremtette, hogy egymást kiegészítsék, segítsék, és boldoggá tegyék. Az első közösség a házastársak között valósul meg és fejlődik tovább: a házastársi szeretet szövetségének erejében a "férfi és a nő már nem kettő, hanem egy test" (Mt 19,6.) Arra törekednek, hogy állandóan növekedjen közösségükben a házassági ígéret iránti mindennapos hűség, a teljes és kölcsönös önátadás által. "Egy szívet és utat adok nekik."(Jer 33, 39.)

A katolikus Egyház alapkövei a házasság és az egyházi rend. Mindkettő közösségalkotó szentség, eltérő módon, de ugyanazt a célt szolgálja: Krisztus szeretetének megélését és továbbadását.

Egyre nagyobb jelentősége van a közösségeknek a családok életében. A közösség erőt ad, bátorít, és útmutatást ad ebben a vegyes erkölcsi felfogású világban. A migráció következtében nagyon sok család él elszigetelten és magányosan. A különböző életszakaszban lévő családok megoldást találhatnak problémáikra.

Először a családi kör szervezésében alakult meg az első házas csoport Monoron, ami nemrég alakult újjá. 2006-óta évente kétszer szerveztek a baba-mama klubba járó édesanyák családos napot, ahol a családok jobban megismerhették egymást. Majd 2008-tól havi rendszerességgel találkoztak a családok, illetve nyári lelkigyakorlaton vettek részt. Az itt részt vevő házaspárok segítenek a jegyes oktatásban. A házasságra készülők tanulni tudnak azoktól akik, már hosszabb ideje házasok és tapasztalatból ismerik már a házasélet problémáit és annak megoldási lehetőségeit. Így tudják egymásnak átadni tapasztalataikat, és példa lehet a megélt hitük és kegyelmi ajándékaik. "Rendkívüli jelentőségű a családok közössége a keresztény nevelés számára is. A gyermek akkor tapasztalja meg igazán a keresztény értékek megélhetőségét, ha látja, hogy nemcsak szülei, hanem más baráti családok is keresztény módon élnek. A zsinat ilyen összefüggésben hangsúlyozza, hogy a családcsoportok törekedjenek tanítással és gyakorlati útmutatással támogatni a fiatalságot, továbbá a házaspárokat."


Katekumen csoport

"Az ember élete folyamán sok olyan döntés elé kerül, amelyek formálják őt. Keresztény volta és hite is sajátos döntések alapján alakul ki. Senki nem születik kereszténynek, mindenkinek azzá kell válnia." A felnőttek evangelizációja a katekézis legfőbb feladata ma az egyház számára, mivel kiindulópontja a család, és a gyerekek evangelizációjának (vö: KÁD 255.). Ezt az "intézményt" katekumenátusnak nevezzük, ami egy olyan folyamat, amely megalapozza és előkészíti a hit útját a megtérőben. Ennek alapja már az ősegyházban kialakult, és a II. vatikáni zsinat ismét hangsúlyozza felnőttek alaposabb felkészítését a szentségekhez járulásuk előtt.

A katekumenátus elsősorban a keresztény életformába akarja bevezetni, és azt begyakoroltatni a katekumenekkel. Ehhez mind a keresztelkedő, mind pedig a közösség, illetve a katekéta oldaláról első és legfontosabb feladatnak a megtérést jelöli meg. Ezért fontos, hogy legyen ebben segítsége a felkészülőnek, amit a befogadó csoport adhat meg. Monoron 2003-ban alakult meg az első katekumen csoport, 6 fővel. Azóta a plébánián a katekumen csoportban történik a szentségekre való felkészítés. A katekézis során fontos szempontnak tartják, hogy a katekumenek jobban átéljék a liturgikus alkalmakat, bekapcsolódjanak a plébánia életébe, és felkészülésük során meghívást kapjanak különböző szolgálatok elvégzésére. Szerveznek számukra különböző csoportos foglalkozásokat: kirándulások, táborok, és egyéb alkalmakat, ezek során jobban megismerkedhetnek a közösség tagjaival. A katekumenek közül többen, a Baba-mama klubban megtapasztalt élményei által jelentkeznek felnőttként hittanulónak. Valamint, még az ide járó házaspárok segítenek az ifjú pároknak a jegyes oktatásban, a házas csoportban. Nagy jelentősége van a Baba-mama klubnak a plébánián, mert az evangelizáció mintegy bázisává vált. A következő pontokban részletesen megismerhetjük a klub életét.


Képviselő testület

"Minden közösségnek szüksége van vezetőre, így a plébániának is, aminek vezetője egy plébános, a megyéspüspök tekintélye alatt." Az új egyházi, jogi előírások, nem az egyszemélyű irányítást, hanem inkább a testvéribb közösségi vezetési stílus fontosságára hívják fel a figyelmet. Így világiak is bekapcsolódhatnak a plébánia vezetésében; akik közösségét a plébános elnökletével képviselő testületnek nevezünk. A testület feladata, hogy az egyházközséget érintő összes ügyet a lelkipásztorral együtt tárgyalja meg. A hívek és a plébános ezen összehangolt munkájára az új egyházi törvénykönyv is figyelmeztet, mivel az összehangolt munkából hatékonyabban lehet az idők jeleire figyelni. Ez a plébániai közösség élővé válását is segíti, mivel a tagok felelős részt kapnak az irányításban. 

A Váci Egyházmegyében 2007 pünkösdjétől átalakult az Egyháztanácsok szabályzata. Az új szabályzat szerint a tanácsadó testület hároméves mandátummal rendelkezik. A Monori Egyháztanács 2008. Krisztus Király ünnepén tette le ünnepélyes fogadalmát. Mivel a testület mandátuma lejárt, ezért az Egyháztanács vezetőivel konzultálva új testület alakul, amelyet 2012. advent 1. vasárnapján a püspök úr jóváhagyott. A pasztorális és gazdasági tanács mellé egy templomi gondnokságot is létrehoztunk. Ebbe tartoznak a nagytemplom és a három filiális templom gondnokai. Az új testület a pasztorális, a gazdasági és a templom körüli teendők jelentős részének ellátásával segíti a lelkipásztor munkáját. 

 
 
Pasztorális tanács:

Bukai Tibor, kántor 
Urbán Lászlóné, hitoktató
Csontos Sándorné, családi napközi vezetője 
Fazakas Zsolt, akolitus
Kazi Szabolcs, akolitus
Kruchió László, fiatal családok felelőse
Dékány Bulcsú, ifjúsági referens
Kéri Zsolt, hitoktató
 
 
Gazdasági tanács

Huszthy Tamás, elnök
Lonkai Ferenc, pénzügy
Vadas Ferenc, Alapítványvezető
Hofmann József, temető referens
Vér Imre, pénzügy
Heckenast Kornél, lektor
Szabó Rudolf    
Haulits Gyula 
Kampfl János
Pethő Zsolt
Szalai László  
Ifj.  Farkas Titusz,  a harangok felelőse
 
Templomi gondnokság:

Kovács Mártonné, Mária Légió
Hován László, templom atya
Túróczi Ferenc, sekrestyés
Kovácsné H.N. Olga takarító csoport vezetője
Rendek Sándorné, templomi ruhák 
felelőse
Huszthyné Juhász Márta   
Vér Imréné  
Gajdos László, telepi kistemplom,   
Sebán Józsefné, Monorierdő
Farkas Zoltán, Vasad

Szent Antal imacsoport

 

Az imacsoport fiatal és idősebb tagjai keddenként az esti szentmise után a nagytemplomban együtt kérik Szent Antal közbenjárást az aktuális imaszándékokért. Közösen elmondják a Szent Antal kilencedet és litániát.

 

Litánia Szent Antal tiszteletére

 

Uram, irgalmazz nekünk!

Uram, irgalmazz nekünk!

Krisztus, kegyelmezz nekünk!

Krisztus, kegyelmezz nekünk!

Uram, irgalmazz nekünk!

Uram, irgalmazz nekünk!

 

Krisztus, hallgass minket!

Krisztus, hallgass minket!

Krisztus, hallgass meg minket!

Krisztus, hallgass meg minket!

 

Mennybéli Atyaisten

Irgalmazz nekünk!

Megváltó Fiúisten

Irgalmazz nekünk!

Szentlélek Úristen

Irgalmazz nekünk!

Szentháromság egy Isten

Irgalmazz nekünk!

 

Szentséges Szűz Mária

Könyörögj érettünk!

Istennek Szent Anyja

Könyörögj érettünk!

Szüzeknek Szent Szüze

Könyörögj érettünk!

 

Páduai Szent Antal

Könyörögj érettünk!

Istennek hű hitvallója

Könyörögj érettünk!

A sértetlen tisztaság lilioma

Könyörögj érettünk!

A szegénység kitartó követője

Könyörögj érettünk!

Az engedelmesség példaképe

Könyörögj érettünk!

Az elveszett dolgok megtalálója

Könyörögj érettünk!

A nyomorgóknak kedves segítője

Könyörögj érettünk!

Minden baj ellen oltalmazónk

Könyörögj érettünk!

A hit és az alázat példaképe

Könyörögj érettünk!

A tengeren hányódók megmentője

Könyörögj érettünk!

 

Minden gonosztól és minden bűntől

Ments meg, Uram, minket!

Az ördög cselvetéseitől

Ments meg, Uram, minket!

Az örök haláltól

Ments meg, Uram, minket!

Szent Antal erényei által

Ments meg, Uram, minket!

Szent Antal szeretete által

Ments meg, Uram, minket!

Szent Antal buzgósága által

Ments meg, Uram, minket!

Szent Antal csodatettei által

Ments meg, Uram, minket!

Szent Antal fáradhatatlan munkásságáért

Ments meg, Uram, minket!

A végítélet napján

Ments meg, Uram, minket!

 

Isten Báránya, ki elveszed a világ bűneit!

Kegyelmezz nekünk!

Isten Báránya, ki elveszed a világ bűneit!

Hallgass meg minket!

Isten Báránya, ki elveszed a világ bűneit!

Irgalmazz nekünk!

 

Imádkozzál érettünk Szent Antal!

Hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire!

 

Könyörögjünk!
Adj Urunk népednek Szent Antal közbenjárására mindenkor segítséget,
hogy a földön kegyelmeidben, a mennyben pedig örök boldogságban részesüljünk,
Krisztus, a mi Urunk által.
Ámen.

 

 

 

 

Imakilenced Szent Antal tiszteletére

 

TÖRTÉNETE: Páduai Szent Antal keddi napon halt meg, s Isten keddi napokon tüntette ki őt számos csodával. 1617-ben történt, hogy egy előkelő bolognai nőnek megjelent, aki kéréssel fordult hozzá. A szent így szólt: - Imádkozz kilenc egymást követő kedden Szent Ferenc templomában, s meghallgatást fogsz nyerni. - ennek nyomán terjedt el az egész világon Szent Antal kilencede.

 

Imádkozásának módja:


Ezt a kilencedet 9 egymást követő kedden végezzük! 9 keddi napon fel kell keresni egy templomot és ott misét hallgatni. A szentmise után az adott napra megadott imádságot mondjuk el.

Első kedd

Szent Antal az Isten iránti szeretet angyala. Szívének minden dobbanása Istené volt, ajka Őt dicsérte, lelke utána vágyott. Egyik látomásában megjelent neki a gyermek Jézus a szűzanya karján. Szent Antal, te az Isten szeretetének tüzét hordoztad a szívedben. Gyújtsd lángra az én szívemet is, és ébressz vágyódást bennem Krisztus iránt. Segíts, hogy a szentáldozásban mindig nagy szeretettel vegyem magamhoz a szentségi Jézust. Ámen.

 

Második kedd

Szent Antal a felebaráti szeretet hőse. Megértette az Úr szavát: amit felebarátunknak teszünk, Istennek tesszük. Antal prédikált, imádkozott, gyóntatott, csodát tett, mert szerette az embereket. Szent Antal, szerezd meg nekem azt a kegyelmet, hogy felebarátaimért szívesen hozzak meg minden áldozatot. Add, hogy a te példád nyomán hinni tudjam: Krisztus lakozik minden embertársamban. Ámen.

 

Harmadik kedd

Szent Antal Assisi Szent Ferenc leghűségesebb követője. Különösen a szegénységet szerette. Azt vallotta, hogy a világot az anyagiasságból csak az evangéliumi szegénység szelleme vezetheti ki. Szent Antal, add meg nekem azt a kegyelmet, hogy lelkem ne ragaszkodjon a földi dolgokhoz, s csak annyiban értékeljem a vagyont, amennyiben eszköze lehet szebb és szentebb életem alakításának. Ámen.

 

Negyedik kedd

Szent Antal a tisztaság erényével akart áldozatot hozni a testiség bűnének kiengesztelésére. Ezért választotta a szerzetesi hivatást. Szent Antal, fékezd a szememet, fegyelmezd érzékeimet,hogy lelkem mindig tiszta maradhasson. Ámen.

 

Ötödik kedd

Szent Antal az alázatosság mintaképe. Szerzetesi ruhába rejtette előkelő származását és fényes tehetségét. Jóideig még rendtársai sem ismerték nagyságát. Kiváló szónoki tehetségére is szinte véletlenül jöttek rá.

Alázatos Szent Antal! Mennyire hiányzik belőlem az alázatosságnak az a szelleme, mely az életszentségnek az alapköve. Bűneim miatt szégyenkeznem kellene. Kérd Istent, hogy adja meg nekem az alázatosság és az igazi önismeret kegyelmét!Ámen.

 

Hatodik kedd

Szent Antal ragyogó pályafutása nem volt szenvedések híján. Ellenségei állandó kellemetlenkedése és állandó gyanúsítása kísérte útján. Súlyos betegség gyötörte, s ez alig 36 éves korában a sírba vitte. Annyiszor tör fel lelkemből a zúgolódás, elkeserít a sok baj és szenvedés. Segíts tűrnöm, és szerezd meg nekem a megnyugvást Isten akaratában! Ámen.

 

Hetedik kedd

Szent Antal az ima embere. Állandóan Isten jelenlétében járt. Nem érdekelte őt itt a földön semmi, csak az Isten után áhítozott. Milyen gyarló az én imádságom, a szórakozottság és a világi gondok mennyire eltöltenek!Szent Antal, emeld fel a szívemet Isten közelébe! Ámen.

 

Nyolcadik kedd

Szent Antal rendkívüli módon tisztelte a Szűzanyát. Védelmezte a Szent Szűz szeplőtelenségét és mennybevitelét kifejtő tanítást korának eretnekeivel szemben. Szent Antal, töltsd be szívemet gyermeki szeretettel Mária iránt!

Ne legyen egyetlen nap az életemben, amelyen őt ne dicsérném, segítségül ne hívnám és édesanyai szeretetébe magamat ne ajánlanám. Ámen.

 

Kilencedik kedd

Szent Antal pártfogónk a halál óráján! Az okos keresztény mennél több pártfogót hív meg halálos ágyához. Közöttük az elsők közt juttatok helyet Szent Antalnak. Szent Antal, légy mellettem halálom óráján! Imádkozzál értem, bűnösért, hogy bátran állhassak Isten ítélőszéke elé. Ámen.

 

Mindenkit szeretettel várunk, aki szeretne csatlakozni az imakilenced alkalmaihoz.Közösségek


A II. Vatikáni zsinat tanítása az egyházi közösségekről

A II. vatikáni zsinat - reflektálva az "idők jeleire" - nézőpontjának előterébe helyezte az "egyházat, mint közösséget". A zsinaton meghatározták az egyház helyzetét és feladatait a mai világban. A lelkipásztori konstitúcióban -az Egyházról-, mint közösségről - többek között a következő összefoglalást találjuk: "Isten az embereket nem arra teremtette, hogy magányosan éljenek, hanem arra, hogy közösséget alkossanak, ugyanúgy jónak látta azt is, hogy ne külön-külön szentelje meg és üdvözítse az embereket, bárminő kölcsönös kapcsolatuktól függetlenül, hanem néppé tegye őket, amely Őt igazságban elismeri, és szentül szolgál neki." A zsinat egész szemlélete közösségi volt. Ez tükröződött úgyszólván minden zsinati dokumentumban. A zsinat a lelkipásztorkodás egyik alapfeladatát a szemléletes kapcsolatokra épülő közösségek kialakításában jelölte meg. Így például a papi szolgálatról szóló rendelkezés a közösségek létrehozására hívja fel a lelkipásztorokat.

"A lelkipásztori tevékenység nem szorítkozhat csak arra, hogy a hívekkel egyenként törődjék, hanem természetszerűen ki kell terjednie arra is, hogy kialakítsa a valódi keresztény közösséget." A zsinat dokumentumaiban újra hangsúlyozza, hogy a keresztények közössége Jézus nevében egyesült közösség legyen. Így újuljanak meg az egyházközségek. Így jöjjenek össze a világiak, akik Krisztusról akarnak tanúságot tenni. Így jöjjenek össze a liturgiára a hívek. Így jöjjenek össze a papok és a szerzetesek. Így találkozzanak a különböző keresztény egyházak tagjai.


Evangelizáció a gyerekek körében

A katekézis Monoron 4 általános iskolában és 5 óvodában, valamint a Monorierdei iskolában és óvodában, és a Vasadi iskolában és óvodában történik. A katekézis az önkormányzati iskolákban, missziós feladatot, a hit felébresztését jelenti, mivel nem lehet feltételezni, hogy a gyerekek és a szüleik aktív hívők. "Ezért úgy kell tekinteni az iskolában történő katekézisre, mint az előevangelizáció fázisára, amelyben a gyermek az első igehirdetésben részesül." Az evangelizáció hirdetésének első lépése a keresztény értékek bemutatása. Az iskolai hittanórán túl, ezeket a gyerekeknek szervezett programokon, mint pl.: játszóházak, sportnapok, kézműves foglalkozások, kirándulások, filmvetítések alkalmával a közösségbe régebb óta járt kortársaik "bevezetésével" mélyíthetik el az újonnan érkező gyerekek. Mivel az ilyen kulturális programokra a gyerekek elhívják nem hívő barátaikat is. Az ott megtapasztalt szeretet indítja őket arra, hogy utána rendszeresen járnak foglalkozásra és később jelentkeznek az iskolákban hitoktatásra is. Nemegyszer, az ilyen gyermekek még a szüleiket is "evangelizálják", és általuk kapcsolatba kerülnek a szülők a plébániával. A katekézis alapvető törekvése, hogy a plébániai közösségbe bekapcsolódjanak a gyerekek, mert a közösségi élményen keresztül lehetséges a keresztény élet bevezetését átadni, ami elvezeti őket a krisztusi szolgálatra, imára, és szentmisére.

A katekézis fontos részét képezi a plébániai életbe való bekapcsolódás. Kedden délutánonként van közös játszóház, valamint kézműves foglalkozás a gyerekeknek. Pénteken, pedig a ministránsok, a Máriás lányok, és a kisénekkar tagjai találkoznak. Tapasztalataik szerint a gyermekek örömmel jönnek a közösségi házunkba. Úgy élnek, mint egy nagycsalád, a nagyobb fiatalok, és a hitoktatók vezetésével. Az év legfontosabb programja a napközis és a hittanos tábor. Az elmúlt évek folyamán is minden nyáron, az iskolaév végén napközis tábort rendeztünk. Ezekre a táborokra a hittanosok elhívhatják nem hívő barátaikat is. Többen ezek közül megszerették a keresztény közösséget, és csatlakoztak a hittanos csoporthoz. A nyári hittanos táborra azok jöhetnek, akik rendszeresen járnak templomba és hitoktatásra. A táborban minden reggel közös elmélkedésben elmélyítünk egy keresztény igazságot, amelyet kiscsoportokban nagyobb fiatalok segítségével dolgoznak fel a gyerekek. A nap folyamán ezt igyekeznek elmélyíteni, játékok és kirándulások közben. A hittanos táborok nagy lendületet adnak minden évben az egész közösségnek.

A szentségek vételére a felkészülés a plébánián történik. Az elsőáldozásra készülő gyerekeknek szombat délelőtt van foglalkozás. A felkészítésben nagy szerepet játszik a katekumenátus szemlélete. Minden elsőáldozásra készülő számára kezest választunk a bérmálkozásra készülők csoportjából. A kezesek a szentségi találkozásra való készület közben saját tapasztalataikat is megosztják a gyerekekkel. Az elsőáldozásra készülőket nagyböjt első vasárnapján bemutatjuk a keresztény közösségnek. A közösség tagjai imádkoznak a gyermekekért, a mise végén választhatnak maguknak egyet a jelöltek közül. A közösségépítésnek fontos részét képezik a közös kirándulások, és játékok. A müsztagógia fontos szempont. Szeretnénk megvalósítani közösségünkben, hogy az elsőáldozás után a gyermekek valamelyik gyermek közösséghez kapcsolódjanak. Bekapcsolódhatnak a ministránsok, a Máriás lányok, a kisénekkar közösségébe.

Az egyházi ünnepeket is közösen éljük meg, az előkészületektől kezdve. Az adventi várakozást közös koszorúkészítéssel, a farsangot mulatsággal és műsorral, Virágvasárnapra passióval készülnek a gyerekek. Nagypénteken ifjúsági keresztutat járunk a vasadi erdőben, húsvét hajnalán pedig az Öröm útját. Ezek nagy élményt jelentenek, és segítik elmélyíteni az ünnep üzenetét. A templomok búcsúira is együtt készülünk. Augusztus 20-án Szent István ünnepén a Telepi kistemplom kertjében Egyházközségi napon kicsik és nagyok együtt játszanak, bográcsoznak.

 

Gyermek csoportok a plébánián

Boldog Chiara Luce csoport

Szent Ferenc csoport

Szent Erzsébet csoport

Ministránsok és Máriás lányok

Kis énekkar


Evangelizáció az ifjúság körében

Az egyház a fiatalokat úgy tekinti, mint "reménységet" s mint "nagy kihívást az Egyház jövője számára."(KÁD 182) "Korunkban rendkívüli szerep jut az ifjúság számára. A korábbi időkhöz képest megváltoztak az őket körülvevő társadalmi, gazdasági, tudományos és kulturális körülmények. A gyors és nagymértékű változások, a felnőttkor felelősségének vállalása előtti nem rövid időszak, a munkanélküliség, a fogyasztói társadalom nyomása a fiaitalok világát a várakozás, de nem ritkán a csalódás és a kirekesztődés világává teszi."

A problémáik megoldása nagy küzdelmet jelent nekik, amiben a krisztusi példa és útmutatás adhat irányt. Ezt leginkább akkor tudják legkönnyebben átvenni, és követni, ha ebbe főként hasonló életkorú fiatal közvetítők apostoli élete és tanítása által kapcsolódhatnak be. Az apostoli lelkület ápolása a legfontosabb feladatok közé tartozik az ifjúság körében. Ezért is az ifjúsági katekézis célja, hogy elősegítse a fiatalok teljes, személyes és lelki-szellemi fejlődését, amiben kiemelkedő szerepe van a közösségnek, mint a keresztény személy kialakulását elősegítő, semmi mással nem helyettesíthető eszköznek. Monoron jelenleg három ifjúsági közösség van. Az egyikben a bérmálás szentségére készülnek a fiatalok, a másik kettő pedig a közép- és főiskolások csoportja. A bérmálkozásra készülők kededn délután találkoznak. A másik két közösségnek péntek este van találkozója. Mindkettőben nagy hangsúlyt fordítanak, az evangéliumi tanítás életre váltására, hogy megéljék Jézus tanítását. Ezek elmélyítésére a közös kirándulások, sportnapok, játszóházak, táborok, és lelkigyakorlatok adnak alkalmat. A nagyobb fiatalok a nyári táborok előkészítésében is részt vesznek, akiket megbíznak a kisebb gyermekcsoportok vezetésével (Tanítva tanulunk). Az így megélt tapasztalataikat megosztják egymással találkozóikon, hogy ezzel is erősítsék a közösséget, és nem utolsósorban önmagukat is. Ezek elősegítik a fiatalok nagykorú kereszténnyé válását.

Napjainkban nagy szüksége van a fiataloknak, hogy kialakuljon bennük egy missziós lelkület, és szolgálatkészség, hogy képesek legyenek támogatni és vezetni a fiatalabbakat.Ifjúsági csoportok a plébánián

Bérmálkozásra készülő csoport

Szent Antal imacsoport

Ifi csoport (középiskolások)

Ifi II. csoport (egyetemisták)


Fokoláre közösség

Az 1960-as évek elején érkezett hazánkba a Fokoláre Mozgalom, melynek szívében a férfi és a női fokolárok állanak, ezek tagjai szüzek és házasok egyaránt. Ma már 18 ága van a mozgalomnak, ebben 5 szélesebb körű tevékenységet folytat. Ezek az: Új Család Mozgalom, mely a családok egységéért, az Új Emberiség, a társadalom megújulásáért, az Új Plébánia Mozgalom, pedig a plébániák megújulásáért, a Gyerekek az Egységéért, illetve a Fiatalok az Egyesült világért mozgalmak pedig a fiatalok között állítja kiindulópontnak az evangéliumi tanácsokat.

A lelkiség a belső tagjain túl széles körben elterjedt, és sok közösség, plébánia, pap merít belőle. Így érkezett el Monorra is 2001 augusztusában, új plébánosunk, Csáki Tibor atya által. Aki maga is a fokoláre lelkiség papi ágához tartozik. Ebben a papi közösségben tapasztalta meg, hogy a plébániai pasztorációt nagyban tudja segíteni ez a lelkiség.

Az életige volt az első eszköz, amellyel a fokoláre lelkiség elérkezett az emberekhez, a plébánián. Az életige, havonta megjelenő szentírási magyarázat, amely a keresztény életet mélyíti el a mindennapokban.

A fokoláre lelkiség új plébánia mozgalmához többen csatlakoztak, amely keretében különböző plébániák magcsoportjaival találkoztak és iskolázódtak. A fiatalok közül többen részt vettek Máriapolikon, és a "gyermek az egységért" nevű nyári táboron. Azóta havi rendszerességgel találkoznak, hogy megbeszéljék az életigés tapasztalataikat.


Karizmatikus imacsoport

A karizmatikus megújulás 1967 februárjában bontakozott ki Amerikában: "ahol néhány egyetemista és egyetemi oktató elment egy lelki hétvégére abban az erős hitben, hogy a Lélek ma is elvezeti az igazságra azokat, akik hittel kérik, s ma is kiárad rájuk, az Egyház javára." Lelkiségük alapja a tudatos és személyes megtérés, valamint az életük átadása a Szentléleknek. Középpontba helyezik az Eucharisztiát, a Szentírást, a dicsőítést, a szolgálatvállalást, az engesztelést, és a tanúságtételt. 1975-ben VI. Pál pápa a Megújulást az Egyház és a világ nagy lehetőségének nevezi. 1992-ben II. János Pál a Szentléleknek egy igen különleges ajándékának. Jel volt sok katolikus számára, hogy még teljesebben élhessék meg a keresztségből fakadó elhivatottságukat, és a mélyebb egyéni és csoportos imaikon keresztül megismerhessék és követhessék Krisztusnak a tanítását. Hazánkban az első imacsoportok 1975-76-ban alakultak, és egyre növekszik azoknak a száma, akik felfigyelnek életükben a Szentlélek szavára, befogadják ajándékait (karizmáit), és engedik feléledni a szívükben pislákoló pünkösdi lángot. Ennek elmélyítésére a mozgalom tagjai rendszeresen rendeznek Élet a Lélekben ("Szentlélek") szemináriumokat. Hazánkban is új lendületet adtak az imacsoportok a plébániai közösségeken keresztül az egész egyháznak. "A rendszerváltás után az imacsoportok visszatérhettek a plébániákra, s így már nemcsak egyénileg, hanem mint közösség segíthették a papok munkáját." 

Ebben az időben alakult meg az első imacsoport Monoron. Nagy szerepe volt a csoport létrejöttében Túróczi Ferencnek. Akkor még családostól Budapesten laktak, és hétvégén jártak ki Monorra. Budapesten tagjai voltak egy "Jubiláte" nevű karizmatikus imacsoportnak. Monoron, a vasárnapi szentmiséken találkoztak fiatal, és idősebb ismerősökkel, akiknek beszámoltak, a karizmatikus megújulásról, Szentlélek szemináriumról, imacsoportos életformájukról, ami nagy hatással volt a helyi hívekre. Ennek hatására, Monoron 1990 óta van rendszeres imacsoport találkozó, felváltva egy-egy testvér lakásán. 

Az első Szentlélek szeminárium: 1995. április. 18-án, Húsvét kedden kezdődött, a plébánia közösségi termében. Június 6-án volt a Lélek-áradási összejövetel. 20-án volt a küldetési mise, melyen már 27 fős volt a csoport. Június 30-án volt az első hivatalos imaóra. A közösség nevét talán az adta, hogy többen úgy gondolták, "olyan jó együtt lenni, békességben, örömben, imádságban", legyen a nevünk "Béke szigete". Rendszeresen imádkoztak az egyházközség megújulásáért, július 7-én, Monorierdőn lelki adományokért. Kéthetente voltak az ima-összejövetelek, a hónap 1. és 3. péntekein. Időnként a templomban is tartottak imaórát és csoportos szentségimádást. 1996 novemberében volt egy újabb szeminárium. Ekkor már megvolt a csoport magja. Szolnokon havi egy alkalommal karizmatikus találkozó volt. 1998-ban a Máltai szeretetszolgálattal havonta közös bibliaórát tartottak az idősek otthonában. 2006-ban a Szentlélek szemináriumot több mint ötvenen végezték el. 2010 tavaszán a Fülöp kurzus új lendületet adott a közösségnek.Mustármag imaközösség kéthetente hétfőn 18.30-kor találkozik a közösségi házban.


Keresztény édesanyák Szent Mónika Közössége

Kedves Édesanyák!

Anyának lenni azt jelenti, szeretni, dolgozni és szenvedni, lélekben szegénynek lenni, mindenben Istentől függeni. Békeszerzőnek, Isten gyermekének lenni. Olykor megmentőnek lenni, mert könnyei és imái által sok anya megmenti férje és gyermeke lelkét.
 

 

A Keresztény Édesanyák Szent Mónika közössége 1987-ben világi hívőkből alakult meg Madridban. Magyarországra 1992-ben hozta el Róna Gábor Jezsuita atya és Kalocsán alakult meg az első közösség, majd később ez lett a magyarországi közösségek központja. Azóta több egyházmegyében is szerveződtek imaközösségek országszerte.  A közösség most ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Ez adhatja az apropót, hogy mi is csatlakozzunk a gyermekeikért imádkozó édesanyák sorába. Erről a hivatásról szól a KERESZTÉNY ÉDESANYÁK SZENT MÓNIKA KÖZÖSSÉGE, melyet, most Monoron is szeretnénk létrehozni.

 

Közösséghez minden olyan katolikus édesanya, asszony vagy leány csatlakozhat, aki vállalja a napi imádság elvégzését, illetve a havi egyszeri templomban elmondott imát. A napi imát mindenki otthonában végezheti, a közös imádságra pedig a diákmisék során lesz alkalom. 

Később lehetőség lesz imaszándékok kérésére is, most a tanév elején javaslom imádkozzunk gyermekeink zökkenőmentes tanévéért, Isten áldásával kísért tanulmányaiért!

 

Igény szerint havi egyszer, további beszélgetésekre is lesz lehetőség, egyes kérdések, felvetések csoportos megvitatására, egymás véleményének, tapasztalatainak átadására.

Mit tehetünk mi édesanyák, hogy gyermekeink ne veszítsék el hitüket?
"Szüntelenül kell imádkozni, és nem szabad belefáradni" (LK. 18,1)


„MENNYEI ATYÁNK,

minden ajándék és öröm osztogatója, aki nekem az édesanyai hivatást adtad, hálát adok neked és áldom szent Nevedet.

ÚR JÉZUS! Kérlek, növeld hitemet, erősítsd remé­nyemet és tökéletesítsd szeretetemet, hogy jó keresztény édesanya lehessek.

SZENTLÉLEK ÚRISTEN, erősíts engem, hogy életem minden nehéz­sége közepette se szűnjek meg gyerme­keink hitéért imádkozni. „

 

Minden könyörgés előtt mondjuk: SEGÍTS MINKET URUNK,

- hogy gyermekeinket életünk példájával vezessük Tefeléd.

- hogy amikor gyermekeinkkel foglalko­zunk, jóságos higgadtság, tekintély és szeretet áradjon belőlünk.

- hogy figyelemmel kövessük gyermekeink jellembeli fejlődését és meg tudjuk óvni őket a rossz környezeti befolyásoktól.

- hogy keresztény életünk oly vonzó legyen gyermekeink számára, hogy azt köves­sék és másokra is átsugározzák.

- hogy gyermekeink tiszteljék Szent­atyánkat, ragaszkodjanak az Egyházhoz i és együttműködjenek lelkipásztorainkkal.

- hogy ha gyermekeink közül valamelyik meghívást kapna a papi vagy szerzetesi életre, azt hálásan elfogadjuk és támogassuk.

- hogy gyermekeink életük csalódásai, veszélyhelyzetei vagy testi megpróbál­- tatásai közepette is megtapasztalják gondoskodó szeretetedet.

- hogy ha az élet útvesztőiben egyik vagy másik gyermekünk megrendülne hitében és letérne a helyes útról, őt akkor is sze­retetünkkel, türelmünkkel és imáinkkal segítsük, hogy visszataláljon Hozzád.

- hogy ha gyermekeink megbántanak, el- távolodnak tőlünk, vagy hálátlanok ve­lünk szemben, mi akkor is teljes bizalommal terjesszük eléd kéréseinket.

- hogy férjeink megértsék, milyen fontos feladat gyermekeink jellemének és hitének erősítése, és szívből segítsék őket imá­ikkal is.

- hogy gyermekeink családjában a Te békéd és szereteted uralkodjon, és unokáink is erősödjenek hitükben.

- hogy amikor más édesanyákkal találko­zunk, fel tudjuk ébreszteni bennük a Közösségünkhöz való tartozás vágyát.

Különösen könyörgök a mai napon (saját kérés) ………………… gyermekért.

Könyörögjünk!

SZŰZ MÁRIA, égi Édesanyánk, eszközöld ki számunkra is azt az örömet, amiben Szent Mónikának volt része, amikor láthatta fia életében a hit diadalát.

ÚR JÉZUS, kérünk add meg nekünk szülők­nek és gyermekeinknek azt a nagy kegyel­met, hogy majd együtt örvendezhessünk a Te dicsőséged-ben az egész örökkévalósá­gon át.

Ámen

Az imádság ide kattintva letölthető


Mária Légió

A Mária Légió világiakból álló apostoli mozgalom. Frank Duff ír katolikus testvér Dublinban alapította 1921-ben. A közösség, az Egyház jóváhagyásával és a Szeplőtelen Szűz Mária vezetése alatt, részt akar vállalni abban a harcban, amelyet az Egyház minden időben folytat e világ gonosz erőivel szemben. Szeptember 7-én Szűz Mária születésnapján alapították a mozgalmat, amely már azóta az egész földön elterjedt. Így hazánkban is újra működik 1989 óta.

A mozgalom küldetését II. János Pál pápának az olasz légiósok egy csoportjához szóló buzdításából könnyen megérthetjük: "Világiakból álló mozgalom vagytok, akik hitet akartok szítani, és életetekben a személyes megszentelődésre törekedtek. Ma azonban az egyház - a zsinat által - minden világi katolikus keresztényt erre az eszményre hív, buzdítva őket, hogy a szent élet tanúságtételével, önmegtagadással, szeretetszolgálattal osztozzanak Krisztus királyi papságában; éljenek a világban a hit, a remény és a szeretet ragyogásában, amint a lélek a testünkben" (LG, 10 és 38). Ennek gyakorlásában a légiós tagoknak hitet kell szítani és életükben a személyes megszentelődésre kell törekedni, Mária lelkületével és szerető gondoskodásával végezni az apostoli munkát. Ez felismerésükből fakad ,, ahogy Mária adta a világnak Jézust, úgy kell nekünk is mindennap megmutatnunk őt az emberekenk." A Szűzanya tisztelői a bűnt kerülik, s megpróbálják elsajátítani fő erényeit. Ezek:az alázatzosság, az elő hit, a tökéletes engedelmesség, az állandó ima, önmegtagadás, tisztaság, szeretet, türelem, szelídség, isteni bölcsesség. 

 

A légiósok a Szűzanya lelkületével és szerető gondoskodásával szeretnének eljutni szolgálatunkkal minden emberhez, hiszen minden ember Krisztus képmása. "Mindenkit egy lépéssel közelebb akarnak vezetni Jézushoz a szentségek vétele által."

A Mária Légió legkisebb szervezeti egysége az imacsoport, amelyet a latin Praesidium szóval jelölnek. Magyarországon az első imacsoport(Curia) 1993-ban alakult meg Budapest központtal. A Kárpátmedencében létesült szervezetek jelentős része a Magyar Mária Régia irányítása alatt működik, ami a bécsi Senátushoz, az pedig az írországi Conciliumhoz tartozik. A Mária Légió szervezeteinek tevékenységét Kézikönyv megnevezéssel és formában szabályzat írja elő. A Praesidiumnak lelki vezetője és tisztségviselői vannak, akik megválasztását a Curia erősíti meg (elnök- helyettes, írnok és pénztáros).Ki lehet a Mária Légió tagja?Mindenki alkalmas a légiós munkára, ha egyházilag rendezett életet él: római katolikus, rendszeresen töltekezik a szentségek kegyelmi erejéből, magánélete rendezett.

Aktív tag: vállalja a részvételt a hetenkénti üléseken, a munkavégzést és azt, hogy naponta elimádkozza a légiós imádságot – a Tesszerát - (kb. 5 perc).

Imádkozó tag bárki lehet, aki naponta elimádkozza a légiós imádságot és öt tized Rózsafüzért. Ha egyébként is szokta más szándékra imádkozni, az beleszámít. Nagyon fontos az ő tevékenységük, mivel ők segítik imáikkal az aktív tagok apostoli munkáját.

Bővebben olvashatunk a mozgalomról, az imádságokról a www.marialegio.hu oldalon.

 

 

 

 

 


A Mária Légió monori Praesidiuma


Monoron 2000. június 13-án alakult meg az imacsoport, 16 fővel. A ,, Magyarok nagyasszonya nevet vette fel és védőszentjéül Páduai Szent Antalt választották.  Jelenleg 12 fő a tagok létszáma, (ennél kevesebben sosem voltak). Sülysáphoz tartozik a Preasidium. Elnöke: Békésiné Koczó Angéla. Minden csoportnak van lelki vezetője.

Imalkamaik minden kedden 16 órától vannak a plébánia épület. Az összejövetelek a többi imacsoporthoz hasonlóan megszabott rendben történnek. Minden ülés Szentlélekhívással és öt tized rózsafüzér elimádkozásával kezdődik. Ezt követi a Kézikönyvükből való felolvasás. Már kétszer átelmélkedték közösen a küldetésüket a kézikönyvből, most a Szentek életéből olvasnak fel egy részt, és azt beszélik meg. Utána megosztják egymással az előző hét apostolkodásának örömeit, nehézségeit, majd megbeszélik a következő heti feladatokat.


Sant’Egidio közösség

A Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség 1968-ban alakult Rómában. Egy római gimnázium néhány diákja Andrea Riccardi vezetésével elmentek a városszéli barakknegyedekhez, ahol a kivetett, szegény családok élnek. A gimnazista fiatalok délutáni iskolát szerveztek számukra, és vidám, játékos légkörben olvasni tanították őket. Ez volt az első lépés, amelyet a közösség a szegények világa felé tett. Ahogyan egyre többen csatlakoztak hozzájuk, a látókör kitágulásával a szolgálat is egyre terebélyesedett. Ma Európa számos országában, Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsiában is működik. A Szentszék által elismert laikus közösség. Jelenleg hetvenhárom országban van jelen, több mint hatvanezer önkéntessel. Magyarországon 1989 óta vannak jelen, jelenleg Budapesten, Pécsett, Győrben és Monoron működnek.

A közösség tagjai többségükben laikusok, akik a mindennapi munka és családi élet mellett segítenek rászoruló, beteg, szenvedő embereket, és együtt imádkoznak, erőt és reménységet merítve Jézus példájából és tanításaiból. A világ különböző pontjain a Szent Egyed közösségek hátrányos helyzetű gyerekeket, otthonaikban magányosan vagy intézetekben élő időseket, fogyatékosokat, hajléktalanokat, cigányokat segítenek, börtönben élő rabokat és AIDS-es betegeket látogatnak.

Nagy szerepet vállalnak az afrikai gyermekek anyakönyveztetésében a Bravo! (Birth Registration for All versus Oblivion) elnevezésű program keretében. A közösség által 2002 óta DREAM (Drug Resource Enhancement against AIDS and Malnutrition) néven működtetett program az AIDS-fertőzöttek kezelését és a kór terjedésének megakadályozását segíti Afrika különböző országaiban.

A rendszeres egyéni és közösségi imádság életük középpontja. A Szentírás olvasása, az elmélkedések képezik közös életük és munkájuk alapját. A római Szent Egyed-templomban minden este összegyűlnek, hogy együtt imádkozzanak.

A magyar közösség Budapesten a Belvárosi Szent Mihály-templomban tartja esti imádságait. Imádkoznak a betegekért, a magukra hagyott gyerekekért és idősekért, a szegényekért, az éhezőkért, a békéért. A magyar közösség tagjai laikusok, akik tanulmányaik és munkájuk mellett arra törekszenek, hogy idejüket, javaikat és lelki erejüket megosszák a náluk szegényebbekkel. A belváros utcáin élő hajléktalanokat rendszeresen meglátogatják és segítik őket kisebb-nagyobb problémáik megoldásában. Szociális otthonokban élő időseket és állami gondozott gyerekeket látogatnak rendszeresen, meghallgatják őket, beszélgetnek velük.

Monoron 2011 októberében kezdtek el a Kossuth iskolában foglalkozásokat tartani a cigánytelepen élő gyerekeknek, akikkel Barátság szakkör néven gyűlnek össze hetente, nyaranta pedig táboroztatják őket. A közösség tagjai és az őket segítő barátaik 2012 karácsonyán ünnepi ebédet szerveztek a város szegényeinek. Barátaikká váltak és azóta havonta-kéthavonta vendégül látják őket a plébánián. Csütörtökönként hét órakor imádságot tartanak a plébánián (amikor az időjárás engedi, a templomban) a szegényekért.


Vinculum Caritatis közösség

Közösség alapítója Palánkay Gausz Tibor jezsuita atya. "A szeretet aszketikája, misztikája" című könyv-sorozat írója. A páter már 1942-ben: Ha az Ő szavát halljátok c. könyvének "A zárdán kívül" fejezetében ismertette azt az utat (a világi intézményt), amelyet XII. Pius pápa engedélyezett 1947-ben megjelent konstitúciójában a Provida Mater Ecclesiae-ban. Világi intézményeken azokat a közösségeket értjük, melyeknek tagjai Istennek szenteltségüket a világban élve, az evangéliumi tanácsok vállalásával akarják megélni. "Így, miközben a teljes Istenhez tartozás egészen szabaddá teszi őket Isten szolgálatára, törekvésük a mindennapos környezetben a Lélek hatására hozzájárul ahhoz, hogy a világi dolgokat evangéliumi lelkület hassa át. A világi intézmények ezáltal, sajátos karizmáiknak megfelelően hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egyház kifejezetten jelen tudjon lenni a társadalomban."

A közösség a rendszerváltás után kapta meg újra, a végleges egyházi jóváhagyást 1994. május 31-én. A nevüket az 1938-as Eukarisztikus kongresszus jelmondatából választotta a páter: "Az Oltáriszentség a Szeretet Köteléke." Ha a tagok bárhova is mennek, legyenek a szeretet kötelékei. Lelkiségük lényegét a szeretet központisága, és az Eucharisztiával való intenzív kapcsolat jellemzi. A hétköznapokat is úgy próbálják megélni, hogy az életmise gondolata hatja át az egész napjaikat. Az apostoli küldetésük célja lelkiségük továbbadása, hármas célkitűzéssel: az egyén, a család, és az egyházközség megszentelése. Alapfeladatukat az Efezusi levél 4, 11-16-ból merítették: "Krisztus a Fő, és Ő az, aki egybekapcsolja és összetartja az egész testet, a különböző ízek segítségével és minden tag arányos együttműködésével. Így növekszik a test és építi fel önmagát a szeretetben." Itt mutatkozik meg kézzelfoghatóan "az egyházi közösség, mint jel, és mint a szeretet tanúbizonysága."(AA.17) Ezért a keresztények tudatos egységben éljék meg a Titokzatos Test valóságát, és hassák át az egyházközség területén élő nem keresztényeket is. Sürgetik a komoly lelkivezetést, lelkigyakorlatok végzését, a Szentírás közös olvasását és megbeszélését. Egyik legfontosabb evangelizációs feladatunk a keresztény család eszméjének terjesztése, és a családok keresztény életének segítése. /családi liturgia, szentóra/ Ennek elmélyítésére a tagok minden évben nyáron 5-8 napos lelkigyakorlaton vesznek részt. Tavasszal és ősszel is van még egy lelkinap, amiben a nyári óta megélt tapasztalatokról számolnak be, hogy az miben változtatta meg az életüket, hogyan tudtak a "szeretet kötelékei" lenni.

A közösség családi ága
Gyökerei az 1940-es évekre nyúlnak vissza. Az alapító férfitagok a jezsuiták által támogatott Szívtestőr- mozgalom tagjai voltak. Az egyik férfitag felesége megismerte Bárány Ilonát, - a női ág tagját - és a Vinculum Caritatis lelkiséget. Felmerült a vágy, hogy a családosok számára is megalakulhatna a lelkiségen belül, egy családi intézmény. Ez 1959. július 2-án egy budai lakásban történt, és az Institutum, Caritas Fidelis nevet vette fel, ami hűséges szeretet jelent. Az első közös lelkigyakorlatot Törökmezőn, 1960. április 2.-4.-ig, Palánkay atya vezetésével tartották. Később mindig jöttek új családok. Már több mint tíz éve Monorról is csatlakoztak családok. A családos ágnak egy házaspár a felelőse, akik szorosabban tartják a kapcsolatot a női és a papi ággal és a többi családdal. A tagok csak 1 évre tesznek ígéretet. A gyerekek is eljönnek a lelkigyakorlatokra, és "külön közösséget" alkotnak. Nyáron az egy hét alatt a felnőtteknek külön vannak előadások, a nagyobb gyerekek pedig vigyáznak a kisebbekre. Kézműves foglalkozásokat, Bibliaórát tartanak, ahol 2 felnőtt segít, megadják az irányvonalat, de a nagyobb gyerekek vezetik. Eddig a női ág tagjai szervezték nagyrészt a lelkigyakorlatokat. A monori családos ág, sok éven át nyáron Leányfalun töltött egy hetet. Tavaly 2007-ben volt az első eset, hogy a családos ág tagjai vették ki a szervezés nagyobb részét. Így Péliföldszentkereszten voltak nyáron.

A családi szentóra mozgalom Monoron
1946-ban indította el Palánkay atya. 900 egyházközségben alakultak csoportok. ,,A lényege abban áll, hogy 1-1 család a hónap egy választott napján otthon engesztelő imaórát vállal, és könyörög az állapotbeli erényekért saját és a többi család részére. Buzdít, hogy fogjanak össze más családokkal úgy, hogy a hónap minden napjára jusson egy család. Azt célozza, hogy a család legyen imádkozó szentély."

Ez Monorra is eljutott a negyvenes években. Mintegy élő háló volt, mert a 89-es újjáalakulás után voltak családok, akik "azt a napot kérték vissza, amit a kezdetben vállaltak." Azon túl mostanában a hónap minden 2. vasárnapján, az esti mise után összejönnek az Oltáriszentség előtt, és elmondják a családi szentóra engesztelő imáját.
Havonta egyszer találkoznak, amikor közös szentírásolvasás, és tanulás is van. Valamint az alapító Páter könyv-sorozatából beszélnek meg egy részt, s hogy azt hogyan tudják megélni a családban, és a közösségben. A Vinculum közösség alapja is az imádkozó élet, amely a környezetükben élőket is szeretné megtanítani, hogy imádkozva éljenek.

All Copy Right 2019 - Monor Katolikus Plébánia

Monor Katolikus Plébánia

A weboldalt készítette: Bernula Ádám