Közel 50 év után újra van toronyórája a monori Római Katolikus Nagytemplomnak

Közel 50 év után újra van toronyórája a monori Római Katolikus Nagytemplomnak

Ha felnézünk a monori Római Katolikus Nagytemplomra, láthatjuk, hogy a hosszú évekig üresen álló számlapok helyére új toronyóra került, mutatva a pontos időt a katolikus közösség és a városlakók örömére.

A toronyórát ünnepélyes keretek között 2018. szeptember 22-én, a szentmisét követően, 19:00 órakor áldja meg Paszternák Tamás atya.

Minden kedves monori polgárt, érdeklődőt szeretettel várnak a szentmisére, a toronyóra megáldására, a Nyitott Templomok Éjszakája rendezvény keretében megtartott kulturális, irodalmi és zenei programokra, és az azt követő szeretetvendégségre.

 

A nyáron elkészült homlokzati felújítást követően 2018. augusztus 30-án került fel a toronyóra a Nagyboldogasszonynak szentelt plébániatemplomra. Az új toronyóra gondolatát egy jólelkű testvérünk, monori vállalkozó vetette fel, ami végül az ő adományából válhatott valóra.

Az óraszerkezet összerelését és a számlapok gyártását  Farkas Titusz toronyóra szerelő és harangvillamosító szakember végezte.
A számlapok alumínium lemezből készültek, porlakkozással kezeltek, átmérőjük egyenként 105 cm. Mind a négy számlap mögött van egy szerkezet, középen a léptetőmotorral összekötve, ami egypercenként lépteti a mutatókat előre.  A léptetőmotor Lengyelországban készült, egy toronyóra gyártó cégnél.  A számlapokat alpinista technikával helyezték fel a templomtoronyra.

Érdekessége, hogy a toronyórát a Frankfurti atomóra jel pontosítja, ami rádióhullámon (DCF 77) érkezik a léptetőmotorhoz.
Ha arra járunk hallhatjuk, hogy egy kisebb, lágyan szóló harang kiüti a negyedórákat, majd egész órakor  négy ütés után a nagyharang kongatja az egész órát, ahogyan eddig is.

Az első, Treffler József-féle toronyórát, 1841-ben szerelték fel, aminek a szerkezete a 20. században elromlott, majd egy régi felújításkor leszerelték a számlapokat, helye üresen állt augusztus 29-ig.

Sajnos az első toronyóráról minden írásos és fényképes dokumentum elveszett.
Kérjük olvasóinkat, ha van olyan emlék, írásos dokumentum, fénykép a régi toronyóráról, amivel pontosítani tudjuk annak történetét, küldjék el szerkesztőségünkbe, hogy továbbíthassuk Paszternák Tamás atyának. 

Az öreg óraszerkezetből mindössze ez a rozsdás darab maradt meg, amit az új óraszerkezet felszerelésekor távolítottak el a harangtoronyból. Farkas Titusz toronyóra szerelő szakember a szerkezetet megtisztítja, ezt követően a régi toronyóra emlékeként őrzik majd a plébánián.

Köszönet a kezdeményezésért, az adományért és az elvégzett munkáért.
Mostantól már a monori Római Katolikus Nagytemplom toronyóráján is láthatjuk a pontos időt, és érdemes egy kicsit leülni a Szent István téren, hogy meghallgassuk a negyedóránként ütő kisharang kellemes, lágy hangját.

A témában a hozzászólásokat, információkat ide kérjük küldeni:

E-mail: monorplebania@gmail.com


Leave a Reply