Cikk archívum

ÚJ HANGOSÍTÁSI RENDSZER A TEMPLOMBANEgyházközségünk 2016-ban sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett támogatásra
( EGYH-KCP-16 ).


Az elnyert  450.000.- Ft-ból vásároltunk egy hangtechnikai rendszert, amely tartalmaz 2 db  hangfalat, 1 db keverő pultot és 1 db felvevő-lejátszó készüléket.
A technikának már eddig is nagy hasznát vettük, mert számos kulturális rendezvényt sikerült szerveznünk használatával. Többek között táncházakat, filmvetítéseket és két színpadi előadást is.

Jövőbeli tervünk, hogy a technikát fejlesztve még több kulturális eseményt tudjunk megvalósítani közösségünk fiataljai és családjai  számára. Idén Húsvétkor a támogatásból vásárolt eszközökkel sikeresen megrendeztünk egy új városi előadást a “Passiót.”

A 2015-ben  felújított közösségi térnek köszönhetően egyházközségi ünnepek alkalmával agapék, valamint az egyházközség tagjai és az egyházmegyei ifjúsági önkéntesek számára képzések, találkozók, előadások, film klubok, lelki napok, egyháztanácsi találkozókon nagy hasznát vettük a technikának. 

2017.02.22

 

MEGÚJULT IFJÚSÁGI ÉS KÖZÖSSÉGI PONT A PLÉBÁNIÁN

 

A 2015. évben elnyert 800.000,- Ft-os támogatásnak köszönhetően megújult a monori plébánia-épület díszterme.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azon egyházi intézmények számára biztosít támogatást, akik plébániájuk vagy templomuk felújítására nyújtanak be sikeresen pályázatot az Egyházi és Nemzetiségi Támogatások Osztálya felé.

 

Díszterem felújítás előtt         


A pályázat az ifjúsági lelkészség és a plébánia közös kezdeményezéséből indult, és a lelkészség munkatársának és a helyi közösség munkájának köszönhetően valósult meg. 

A felújított közösségi térnek köszönhetően egyházközségi ünnepek alkalmával agapék, valamint az egyházközség tagjai és az egyházmegyei ifjúsági önkéntesek számára képzések, találkozók, előadások, film klubok, lelki napok, egyháztanácsi találkozók valósulhatnak meg minél nagyobb számban.

Az igényesen kialakított terem a mai kor igényeinek megfelelő, alkalmas helyszínt biztosít a közösségi alkalmaktól egészen az egyházközségi ünnepekig. (BKE)

 

Díszterem felújítás után


A felújítás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával valósult meg az EGYH-KCP-15-0531 projekt keretében.

2017.01.22.

 

NYITOTT TEMPLOMOK NAPJA MONORON

 

A környéken élő művészek hangversenye, hátrányos helyzetű gyerekek hangszeres bemutatója, mézeskalács-díszítés és irodalmi est várta a templom látogatóit szeptember 21-én este Monoron, a Nyitott Templomok Napján, melyet az Ars Sacra Fesztivál keretében rendeztek meg.

 


Több évre visszatekintő hagyománya van a monori katolikus templomban ennek a rendezvénynek, amely alkalom arra, hogy a városban és a környező falvakban élő művészeket megismerje a templomi közösség.

Mivel számos elismert művész él Monor környékén, a rendezvény egyben lehetőség arra, hogy az irodalom, a zene és a képzőművészet a templomba vonzzon sokakat.


Bővebben:
Magyar Kurír

2014.09.25.


LEKTOR ÉS AKOLITUS AVATÁS A VÁCI EGYHÁZMEGYÉBEN

 

Hagyományosan, a Szent Főangyalok ünnepéhez legközelebb eső szombaton, azaz idén szeptember 28-án avatta fel Dr. Beer Miklós megyéspüspök a váci egyházmegye idén végzett akolitusait és lektorait a Szent Mihályról és a Nagyboldogasszonyról nevezett váci székesegyházban. 

 

Monorról két testvérünket, Bukai Tibort és Heckenast Kornélt is felavatta  püspök atya.

Képek az eseményről megtekinthetők: Akolitus avatás

2013.10.09.

 

UGYE MEGINT MEGYÜNK HÁROMNAPOSRA?
TÁBOR MONORIERDŐN

 

Ez a kérdés hangzott el egész évben azon a foglalkozáson, amelyet két éve vezetünk.
Június 24-től három napon át a monorierdei plébánián táboroztunk azokkal a gyerekekkel, akiket év közben látogatunk a Kossuth iskolában (a Sant’Egidio közösség tagjaival és barátaikkal.)

A legtöbben a Tabánnak nevezett cigánytelep lakói, és néhány szegényebb sorsú osztálytársuk is köztük van. Év közben játszunk, tanulunk, kézműveskedünk velük, de ami a legfontosabb, a barátaik leszünk. Az együtt töltött idő, a közeledés, egymás megismerése töltögeti a szakadékot, amely elválaszt minket egymástól. A nyári tábor három napján már barátokként nyaraltunk együtt.

 

Cowboyok voltunk Sunhowk Cityben, ez a keretmese ívelt át a programjainkon.
A gonosz sámán egyszer elrabolta seriff lányát, máskor varázsitalt töltött Hosszú Johnny, a jó cowboy poharába, amitől az elfelejtett mindent és őrült játékokat kezdett játszani a többiekkel.

Jártunk lovaskocsival a Sipitóban, kirándultunk, meglátogattuk Szárazhegy ökotanyáját, ahol különlegesen finom ebéddel vendégeltek meg minket. Sajnos a strandnapon hideg, esős idő volt, de nem keseredtünk el: felvonatoztunk Budapestre, elmentünk moziba – ezeknek a gyerekeknek ez nem mindennapi élmény, sokan még sosem voltak moziban.
Jártunk a néprajzi múzeumban is, végigvezettek minket az állandó kiállításon.

Élménydús, felejthetetlen napok voltak, sok megoldandó nehézséggel, de annál még sokkal több örömmel.

2013.06.29

 

 

KITÜNTETÉS DR. CSÁKI TIBORNAK

 

Március 15-én 9 órától gyülekeztek a városháza tanácstermében az ünnepi ülésre igyekvők. A rövid megemlékezés és műsor után Pogácsás Tibor polgármester átadta a Monorért Emlékplakett és Oklevél kitüntetést.
 
Ebben az évben Monor Város Önkormányzat képviselő-testülete a városban és érdekében hosszú időszak alatt kimagasló társadalmi, gazdasági, közösségi, kulturális és egyéb közhasznú tevékenysége, illetve az egész életpályája során a város hírnevét öregbítő és történelmileg is maradandót alkotó munkája elismeréseként dr. Csáki Tibor plébánost tüntette ki.

Dr. Csáki Tibor 1956. október 14-én Kiskunfélegyházán született. Szüleivel és három testvérével egy Fülöpjakab nevű kis faluban nőtt fel, hagyományos vallási értékek között. Szegeden érettségizett, majd Nyíregyházán gépész-üzemmérnöki diplomát szerzett, s három évig dolgozott gépészként.
A katonaság után a váci egyházmegyébe jelentkezett, teológiai tanulmányit Budapesten végezte.
 
Pappá 1986-ban szentelték. Pesterzsébeten, Dabason, Vácon volt segédlelkész. Vácott 1992-től egy egyházi kollégiumot vezetett, majd a következő évtől ugyanitt a Karolina Katolikus Általános Iskola igazgatója lett. Innen 1996-ban került Verőcére és Szokolyára, majd ezt követően 2001 augusztusában Monorra plébánosnak.
 
Idekerülése óta nem csupán egyházközsége életét, hanem városunkét is jelentősen befolyásolta, megújította. Személyéhez köthető a felekezetek közötti párbeszéd kiteljesedése. Az ökumené jegyében az imaórákon közös programokat szerveznek városunk lelkészeivel, melyek egybeolvasztják a kulturális és keresztény értékeket.
Ilyen kezdeményezés eredménye a városunk­ban hagyománnyá vált adventi gyertyagyújtás, a karácsonyi élő betlehem, a 24 órás kosárlabda, egyházi farsang, a nyitott templomok éjszakája…
 
A katolikus közösségek megújításához jelentős lépést jelentett a telepi kistemplom kertjében kialakított foci- és kosárlabdapálya, a nagytemplom melletti közösségi házzá átalakított cserkészház. Jelenleg 14 közösségünk van, ahol városunkból több százan találnak társas programot maguknak.
A gyerekekkel, fiatalokkal nyaranta rendszeresen táborokat szervez, amelynek turnusaiba a keresztény fiatalokon túl a rászorulók, hátrányos helyzetűek is meghívást kapnak.

Monorierdő hitéletének föllendítése, valamint a vasadi templom építése mellett az ő érdeme a cigánypasztoráció (a roma közösségek célirányos lelki gondozása a római katolikus egyházon belül, ugyanakkor fontos szegmensét képezi a cigányság felzárkóztatását célzó társadalmi programoknak is) megindítása.

Városunk civil szervezeteinek aktív támogatója, programjaikon szívesen vállal közreműködést. Ünnepeinken, megemlékezéseinken nem csupán szemlélődő, hanem küldetését beteljesítő kovász.
 
Papi jelmondata híven tükrözi mindennapi munkáját: „Ti keressétek elsősorban Isten országát, és annak igazságát, a többit mind megkapjátok”. (Mt. 6,33)
Plébániai munkája mellett az egyházmegye pasztorális munkacsoportjának tagja, valamint a Sapintia Hittudományi Főiskolán lelkipásztori teológiát tanít.
 
Gratulálunk a kitüntetéshez!
 
Összeállította: Nagy Lajosné
 
 
2012.04.12.
 

MONORON JÁRT BÖJTE CSABA

 

Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója március 26-án gyönyörű ajándékkal, lelkesítő evangéliumi szavaival lepte meg városunk érdeklődő közönségét. A katolikus plébánia meghívására érkezett.
Az általa celebrált szentmisén és az azt követő előadáson körülbelül 450-en voltak jelen.
 
 
Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a monori katolikus templomban a szentmisén prédikációjában arról beszélt, milyen könnyen hivatkozunk arra, hogy kicsik vagyunk egy-egy feladathoz. Amikor Máriához eljött az angyal és hírül adta neki, hogy a megváltó anyja lesz, ő nem panaszkodott, hanem ki tudta mondani: „Legyen nekem a te igéd szerint”.
 
Böjte Csaba arra buzdított mindenkit, hogy ne adja fel feladatait az első nehézségnél, hanem küzdjön meg értük. Elmesélte, hogy amikor az első gyermekét, a tíz év körüli roma kislányt magához vette, számára sem volt azonnal világos, hogy ez a feladata.
Aznap a szentmise evangéliuma éppen arról szólt, hogy aki egyet a kicsinyek között befogad, az Istent fogadja be. Merte vállalni ezt a feladatot, és azóta újabb 2300 gyermek felett őrködik.
 
Arra hívott minket is: vállaljuk a nehézségeket, a küzdelmeket, és közben vigyázzunk egymásra! Mindenkinek van feladata és a nagyböjt éppen erre buzdít: merjünk igent mondani feladatainkra.
 
A Vigadóban tartott előadására megtelt a nagyterem, többen pedig az étteremben követhették a szavait, kivetítőn keresztül. Örömre hívott, a létezés felett érzett örömre, a világra, a kicsiny dolgokra való rácsodálkozásra. Olykor nem is tudjuk, milyen kincsünk van, mennyi mindent kaptunk, csak panaszkodunk. Mária is panaszkodhatott volna a hosszú út után, amikor meglátogatta Erzsébetet, ám ehelyett örvendezett.
 
Tudjuk felfedezni a másikban a szépet – buzdította hallgatóságát. Elmesélte azt a történetet, amikor felvett egy stoppost, aki csúnya szavakkal kezdte szidni a feleségét. Ezt ő nem hagyta annyiban, elmondta neki, hogy ő katolikus pap, és ha utasa így beszél, ki kell szállnia, nem viszi tovább. Miután a férfi úgy döntött, nem akar a zuhogó esőben az út szélén ácsorogni, kihúzta belőle, milyen jó tulajdonságai vannak a feleségének. Kezdte azzal, hogy jó palacsintát tud sütni, majd a végén már szinte szentté avatták az asszonyt.
 
Ezzel a példával illusztrálta, milyen kevéssé tudunk rácsodálkozni a másikban jelen lévő fényre. Pedig ha meglátjuk a szépet, és ha cselekvően élünk a világban, nem csak nyafogunk, akkor szebb lesz az életünk. A hokimeccsen is izgalmasabb a pályán lenni, mint a kispadon kommentálni az eseményeket. A sípályán lejönni is nagy kihívás, mégis elindulunk.
 
Nem kell mindig a legkönnyebb megoldást keresni. Isten vezetését a GPS irányításához hasonlította: ha eltévedünk, nem szid meg, nem moralizál, hanem azt mondta: újratervezés. Merjünk mindig talpra állni, elindulni!
 
Fontos, hogy tudjuk buzdítani, lelkesíteni a többieket. Jézus nem mond le a bűnösökről, hanem igyekszik talpra állítani őket. Az evangéliumban Zakeust is megszólítja, lehívja a fáról és nála vacsorázik: megszakítja érte az útját, szereteti őt. Zakeus, a vámos – ma azt mondanánk bankár – ezt követően a fele vagyonát a szegényeknek adja.
Bánjunk mi is ilyen szeretettel egymással! Olyan ez, mint a göcsörtös akácfának a napfény és a meleg tavaszi eső: ezek hatására méz fakad belőle. Szeressük ki egymásból a jót! – kérte.
 
Böjte Csaba a tőle megszokott humoros előadásmóddal festette hallgatói elé, mi másképp is szólhatott volna például a feltámadás utáni találkozáskor a korábban őt háromszor megtagadó Péterhez: „Előállhatott volna egy kakassal is, és megkérdezhette volna tőle: ismered ezt az állatot? Aztán ott maradhatott volna egyedül a fene nagy igazával”. De ő nem tesz szemrehányást, hanem szereti a tanítványokat. Az értékek hierarchiájának legbelső körében a szeretet áll, nem az igazság.
 
Saul/Pál apostol példáját idézte fel: ideológiai alapon gyilkosságokat szervezett, vagyis ma terroristának neveznénk. Mégis ő volt az, aki később megírta a szeretet csodálatos himnuszát. Nagyon hosszú út vezetett Szent István vértanútól a szeretet himnuszáig! Szent Ferenc a maga korában rablókat fogadott be a kolostorába: nem az ítélkezés, hanem a szeretet parancsára cselekedett. A rablókból társai lettek. Mindannyian felnőhetünk a magunk szeretethimnuszához, ami bennünk van.
 
Felidézte még a dévai polgármester példáját, aki hatalommal bíró, rettegett ember volt. Egyszer a gyerekekkel elmentek felköszönteni a névnapján, a gyerekek énekeltek, ő pedig elmondta neki, mennyivel egyszerűbb, ha ő befogadja ezeket az árvákat, mint ha az intézmények és a börtönök között hányódnak. Ha elmondta volna ennek a nagyhatalmú embernek, amit kezdetben gondolt róla, sosem alapíthatta volna meg a gyermekotthont. Így pedig ez a polgármester egy idő után Déva díszpolgárává avatta gyermekmentő tevékenységéért.
 
Az előadás után a plébánia adománygyűjtést szervezett a Böjte Csaba által befogadott gyermekek számára: munkatársaival 65 otthonban 2300 gyermeket nevelnek. A gyűjtés eredményeképpen Csáki Tibor plébános 640 000 forintot adott át neki, miután megköszönte szavait, amelyekkel örömet és erőt adott sokaknak.
 
Thullner Zsuzsa
 
Forrás: régiólapok
2012.04.05.