Esküvő, jegyes oktatás

Hogyan kell házasságkötésre jelentkezni?

A házasság szentségéről

Jelentkezés szentségi házasságkötésre

Kérem, töltse ki a megfelelő űrlapot. Annak beérkezésétől hivatalos a jelentkezés. Személyes találkozóra is szükség van, amit telefonon tudunk egyeztetni az űrlap beérkezése után.

 


Esküvő előjegyzése a Plébániahivatalban:
Szükséges adatok, iratok: 

 • jegyesek neve, vallása, lakcíme
 • születési és keresztelési adataik
 • szüleik neve, vallása, lakcíme
 • tanúk neve, vallása, lakcíme
 • telefonszám
 • esküvő időpontja
 • ki esketi
 • ki készíti fel a jegyesoktatáson 

Házasságra, illetve a felkészítő tanfolyamokra (normális körülmények között) a házasságkötés előtt legalább 3 hónappal kell jelentkezni. A jegyesi beszélgetés-sorozatot általában akkor indítjuk, ha több pár jelentkezett, mert a közös beszélgetések élőbbek, de egyedi megbeszélés szerint is. Plébániánkon szeretettel várjuk a fiatal párokat, akik a katolikus egyházi esküvőre szeretnének felkészülni.

 

Miről szólnak a jegyesi beszélgetések?
A beszélgetéseken

 • segítségére szeretnénk lenni a házasságra készülőknek abban, hogy elmélyüljenek a jegyesség-házasság titkában, egymás mélyebb megismerésében, szeretetében;elbeszélgetünk a házasság kérdéseiről, a pár-kapcsolatról, a nevelésről és az elkerülhetetlen krízisek megoldásáról is;
 • látni fogjuk, hogy a keresztény értékek milyen nagy segítségére lehetnek egy jegyes- majd házaspároknak abban, hogy élő legyen a kapcsolatuk, majd a családi életük;
 • beszélgetünk a házasságkötés szertartásáról, és azokról az ígéretekről, amelyet ott a jegyesek a házasságkötés előtt tesznek; illetve megbeszéljük, mit is jelentenek ezek az ígéretek: 1) hogy életük végéig hűségesek lesznek egymáshoz,2) hogy “vállalják a gyermekeket, akikkel Isten megajándékozza házasságukat”, 3) hogy “Istennek és az ő egyházának törvényei szerint nevelik őket”.


  Akik katolikus házasságkötést kérnek, azt az igényüket fejezik ki, hogy legalább egyikük kapcsolatban szeretne állni a katolikus egyházzal. – A jegyesekkel folyó beszélgetések segítséget szeretnénk nyújtani a hithez közelebb álló jegyesnek, hogy elmélyítse hitét; annak pedig, aki talán kevésbé hívő vagy a hitet nem ismerő, segítségére szeretnénk lenni, hogy fogalmat alkosson párja hitéről, a megélt keresztény hit szépségéről, és annak a személyes életre, a párkapcsolatra és a családi életre való éltető hatásáról.

A videó 3:00 percétől egy fiatal házaspár mondja el, mi történik a jegyes oktatáson, milyen a katolikus befogadó közösség…  – Hallgasd meg tanúságtételüket. 🙂 

Meddig tart a jegyesi beszélgetés-sorozat?

A beszélgetés-sorozatok általában havi egy alkalmat jelentenek, megbeszélés szerint. Az összejöveteleket, a fiatalok eddigi igényeinek megfelelően, vasárnap 15.00 órakor szoktuk kezdeni, és két óráig tartanak. Beszélgetéseinken az atya mellett – részt vesz általában egy-két keresztény házaspár, hogy saját tapasztalataikat átadhassák a házasságra készülőknek. A jegyesi beszélgetések során törekszünk megismertetni a jegyeseket több fiatal párral vagy jegyessel, akik plébániánkon élnek. Lehetőségük van a házasság után is bekapcsolódni a családos közösségbe is, akikkel együtt mélyíthetik tovább a házaspári kapcsolatukat, mélyebben megismerhetik a hitet, a kereszténység titkait.